SAD: Brinu nas iranske prijetnje Saudijskoj Arabiji

"Zabrinuti smo zbog prijetnje i ostajemo u stalnom kontaktu preko vojnih i obavještajnih kanala sa Saudijcima. Nećemo oklijevati da djelujemo u odbrani naših interesa i partnera u regionu", kazali su iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost

3245 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog prijetnji Irana Saudijskoj Arabiji i neće oklijevati da odgovore ukoliko to bude potrebno, saopštili su iz Bijele Kuće, prenosi Rojters.

"Zabrinuti smo zbog prijetnje i ostajemo u stalnom kontaktu preko vojnih i obavještajnih kanala sa Saudijcima", kazali su iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Naglašavaju, "nećemo oklijevati da djelujemo u odbrani naših interesa i partnera u regionu".

To je saopšteno, nakon što je Vol strit žurnal objavio da je Saudijska Arabija podijelila obavještajne podatke sa SAD -om, upozoravajući na neposredan napad Irana na mete u kraljevstvu.

Iz SAD -a su kazali da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letjelice za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, što je dovelo do toga da Vašington ostavi po strani napore za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma. Podsjećamo, ovaj sporazum je 2018. godine, napustio tadašnji predsjednik Donald Tramp.

Trenutni predsjednik SAD -a, Džozef Bajden posljednjih nedjelja vodi rasprave sa sa Saudijskom Arabijom, nakon što je organizacija OPEK+ na čelu sa Saudijskom Arabijom odlučila da smanji proizvodnju nafte. Taj korak je izazvao strah od skoka cijena benzina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: