Očekuju manje pomoći Ukrajini i više haosa

Kremlj je saopštio da se neće ništa suštinski promijeniti i da će odnosi između dvije zemlje ostati loši. Ultranacionalisti predviđaju da su izbori na sredini mandata uvod u propast SAD

20721 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruski političari su juče likovali zbog preliminarnih rezultata američkih izbora na sredini mandata koje tumače kao ponižavajući udarac za demokratskog predsjednika Džoa Bajdena, ali je Kremlj saopštio da ne očekuje nikakvo poboljšanje odnosa između SAD i Rusije.

Izbori se pomno prate u Rusiji, koja želi da Vašington prekine program velikodušne pomoći Ukrajini. Neki Rusi naklonjeni Kremlju nadaju se da bi uspjesi republikanaca mogli otežati Bajdenu da dobije odobrenje za pakete vojne pomoći Ukrajini u budućnosti.

Međutim, za sada, malo ko u Moskvi očekuje da će dvostranački američki politički konzenus oko Ukrajine biti narušen, bez obzira na ishod izbora održanih u utorak. Niti očekuju da će podrška Kijevu značano opasti u skorije vrijeme, piše Rojters.

Jastrebovi naklonjeni Kremlju takođe se nadaju da će izbori produbiti političke probleme u SAD i tako oslabiti temelje zemlje koju smatraju glavnim geopolitičkim protivnikom čija se dominacija, kako vjeruju, bliži kraju.

arizona
foto: Reuters

"Pobjeda republikanaca na izborima za Kongres SAD neće dovesti do revolucije u američkoj spoljnoj politici i do okončanja podrške Vašingtona Ukrajini," rekao je Aleksej Puškov, ruski senator i spoljnopolitički ekspert.

"Međutim, Bajdenovoj administraciji će biti teže da kroz Kongres progura programe finansijske pomoći Kijevu, a znatno će ojačati pozicija američkih kritičara neograničene pomoći Ukrajini".

Izvještaj koji je sastavio moskovski Institut za međunarodne studije, zaključio je na osnovu raspoloženja američkog establišmenta i glasača, da je malo vjerovatno da će izbori značajnije promijeniti politiku SAD prema Ukrajini. Ankete uoči izbora su pokazale da birače uglavnom brinu domaći problemi poput inflacije i kriminala.

Početni izborni rezultati su pokazali da su republikanci ostvarili skroman uspjeh, ali su kontrola nad Kongresom i budućnost Bajdenove agende juče bili nejasni.

"Prvi rezultati američkih izbora ... su potvrda da svijet na koji je djedica Bajden navikao nestaje," napisao je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev na Telegramu. Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, je bliski saradnik predsjednika Vladimira Putina.

Medvedev
foto: Reuters

Vjačeslav Volodin, predsjedavajući donjeg doma ruskog parlamenta, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su, kako je rekao, demokrate izgubile većinu u Predstavničkom domu.

"Pristalice predsjednika Bajdena trpe poraz na američkim izborima. Posjeta Nensi Pelosi Tajvanu i Jermeniji okončana je gubitkom pozicije predsjedavajuće," rekao je Volodin.

Kremlj je, međutim, jasno poručio da ne vidi nikakav pozitivni aspekt američkih izbora na sredini mandata bez obzira na ishod. Odbacio je tvrdnje, koje su se pojavile u nekim američkim listovima, da je Rusija pokušala da se miješa u američko glasanje.

"Ovi izbori su važni, ali nema potrebe da se preuveličava njihov kratkoročni ili srednjoročni značaj za naše odnose," rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovi izbori ne mogu ništa suštinski promijeniti. Odnosi su loši i ostaće takvi," rekao je Peskov.

Ruski ultranacionalistički krugovi vjeruju da će izbori na sredini mandata imati povoljan uticaj na njihove dugoročne interese.

Carigrad (Tsargrad), portal i TV stanica koje finansira sankcionisani ruski ultranacionalistički tajkun Konstantin Malofejev, predviđa da će izbori na kraju dovesti do propasti Amerike.

Putin juče na izložbi u Moskvi
Putin juče na izložbi u Moskvifoto: Reuters

"U kritičnom trenutku u svjetskoj istoriji, ovi izbori bi mogli imati veliki uticaj na geopolitčki ambijent, i posebno na Ukrajinu," objavio je Carigrad.

"Ali bi takođe mogao biti detonator domaćih centrifugalnih sila koje bi mogle značiti kraj Sjedinjenih Država kakve danas poznajemo", objavio je ruski portal, navodeći teoretsku mogućnost građanskog rata zbog političke polarizacije i osporavanja ishoda izbora.

U tako dramatičnom scenariju, Vašington ne bi imao kapacitet da nastavi sprovođenje politike prema Ukranjini, prognozira Carigrad.

U kolumni za državnu novinsku agenciju RIA, kolumnista Pjotr Akopov takođe predviđa da će Rusija biti pravi pobjednik izbora u SAD jer će glasanje produbiti političke podjele uoči predsjedničkih izbora 2024.

"Čak i ako prežive kao jedinstvena država, SAD će se dramatično promijeniti i njihova globalna pozicija će oslabiti u bilo kakvim okolnostima," napisao je Akopov.

"Sukob sa Kinom će zahtijevati mobilizaciju svih globalnih resursa zemlje, a briga za Evropu će znatno oslabiti. Bez snažnih i jedinstvenih SAD, Zapad dugo neće moži da zadrži kontrolu nad teritorijama zapadno od Rusije," ocijenio je.

Bonus video: