Razbijen superkartel, uhapšena “krupna riba”

Europol je saopštio je operacija planirana dvije godine i da je u više zemalja policija privela 49 osoba

25742 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Policija je razbila “super kartel” koji je kontrolisao trećinu evropske trgovine kokainom i uhapsila 49 osoba u više zemalja, uključujući i šest glavnih osumnjičenih u Dubaiju, saopštio je juče Europol.

U operaciji je zaplijenjeno 30 tona droge, a hapšenja su sprovedena u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji, navodi se u saopštenju Evropske policijske agencije.

Akcija u kojoj je uhapšena “izuzetno krupna riba” iz Holandije, uglavnom je za metu imala kokain koji stiže iz Južne Amerike preko luka Roterdam i Antverp.

”Narkobosovi su se okupili kako bi formirali takozvani superkartel koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi”, navodi se u saopštenju Europola. Dva ključna osumnjičena su povezana sa Francuskoj, dva sa Holandijom i dva sa Španijom, prenio je “Gardijan”. Deset osoba je uhapšeno u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španiji. Prošle godine u Holandiji je u okviru iste operacije uhapšeno 14 osoba, prenos britanski list.

Ova hapšenja su najnovija u nizu koja su uslijedila nakon što je policija prošle godine probila sofisticirane kriptovane telefone koje koriste organizovane kriminalne mreže, naveo je Europol. Policija je oborila SKY ECC telefonsku platformu, nakon što ju je tajno koristila dugi period kako bi prisluškivala komunikaciju između narkodilera.

Holandski tužioci su kazali da će tražiti izručenje osumnjičenih iz UAE. Oni su naveli da je jedan od osumnjičenih 37-godišnji muškarac sa dvostrukim holandskim i marokanskim državljanstvom, koji je priveden zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. Drugi osumnjičeni je 40-godišnjak sa dvostrukim holandskim i bosanskim državljanstvom. “Jedan od osumnjičenih Holanđana je izuzetno krupna riba”, kazao je za “Gardijan” izvor iz Europola.

Osumnjičeni su navodno povezani sa Riduanom Tagijem, koji je uhapšen u Dubaiju 2019. i kojem se sada sudi u Holandiji, kazao je izvor. Tagi je optužen da je upravljao velikom grupom švercera droge i suočen je i sa optužbom za ubistvo.

Operacija za koordinaciju svih policijskih aktivnosti nazvana je “pustinjska svjetlost” i planirana je dvije godine, prenio je Rojters.

Bonus video: