Vagner kupuje oružje od Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini

Jevgenij Prigožin navodno troši više od 100 miliona dolara mjesečno na finansiranje operacija svoje grupe u Ukrajini, ali ima problem sa regrutovanjem Rusa za odlazak na ratište

16794 pregleda 20 komentar(a)
Vagner centar u Sankt Peterburgu, Foto: Rojters
Vagner centar u Sankt Peterburgu, Foto: Rojters

Ruska privatna vojna kompanija Vagner preuzela je pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje da bi pomogla u jačanju ruskih snaga u Ukrajini, što je znak širenja uloge te grupe u sukobu, saopštila je juče Bijela kuća.

”Vagner širom svijeta traži dobavljače oružja kako bi podržao svoje vojne operacije u Ukrajini”, rekao je novinarima Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

”Možemo potvrditi da je Sjeverna Koreja okončala prvobitnu isporuku oružja Vagneru, koji je platio tu opremu. Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je isporučila pješadijske rakete i projektile Rusiji za potrebe Vagnera”, rekao je Kirbi Rojtersu.

Vagner grupa je osnovana 2014. godine nakon što je Rusija osvojila i anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i izazvala separatističku pobunu u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donbas.

Sjedinjene Države procjenjuju da Vagner ima 50.000 pripadnika raspoređenih u Ukrajini, uključujući 10.000 plaćenika i 40.000 osuđenika regrutovanih iz ruskih zatvora, rekao je Kirbi.

Vlada SAD na osnovu obavještajnih podataka procjenjuje da oprema koju je isporučila Sjeverna Koreja neće promijeniti dinamiku na ukrajinskom ratištu, ali se očekuje da Pjongjang isporuči još vojne opreme Vagneru.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Beta/AP

U novembru, nakon što je Bijela kuća saopštila da Pjongjang tajno isporučuje Rusiji “značajan” broj artiljerijskih granata, Sjeverna Koreja je saopštila da nikada nije sa Rusijom sklapala ugovore o naoružanju i da to ne planira.

SAD su optužile Pjongjang i Moskvu za kršenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Sjeverne Koreje i podijeliće tu informaciju sa komisijom Savjeta bezbjednosti UN za sankcije Sjevernoj Koreji, saopštila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Pjongjang je proizveo balističke rakete koje mogu da pogode mete gotovo bilo gdje na zemlji, kažu stručnjaci za oružje, kao i naoružanje kraćeg dometa.

Kirbi je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin sve više okreće Vagner grupi svog saveznika Jevgenija Prigožina, za pomoć u Ukrajini.

Evropska unija je uvela sankcije Vagneru, optužujući tu grupu za tajne operacije u ime Kremlja.

Putin ističe da ta grupa ne zastupa rusku državu, ali da privatni vojni ugovarači imaju pravo da rade bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Administracija Džoa Bajdena je u srijedu objavila nova ograničenja izvoza tehnologije Vagner grupi. U narednim nedjeljama se očekuju dodatne sankcije protiv te ruske kompanije i njene grupe za podršku u zemljama širom svijeta, rekao je Kirbi.

Ruski biznismen Prigožin troši više od 100 miliona dolara mjesečno na finansiranje operacija Vagnera u Ukrajini, ali se suočio sa problemima regrutovanja Rusa da se bore tamo, dodao je Kirbi.

Vagner je u novembru otvorio tehnološki centar u Sankt Peterburgu
Vagner je u novembru otvorio tehnološki centar u Sankt Peterburgufoto: Reuters

Vagner grupa, koju čine veterani ruske vojske, borila se u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Mali, između ostalih država, navodi Rojters.

Prema američkim obavještajnim podacima, Vagner igra važnu ulogu u borbi za ukrajinski grad Bahmut i tamo je pretrpio velike gubitke, pri čemu je proteklih nedjelja ubijeno oko hiljadu boraca Vagnera, uglavnom osuđenika, rekao je Kirbi.

U Rusiji, Prigožinov uticaj se širi, a nezavisnost njegove grupe od ruskog ministarstva odbrane “se povećala tokom deset mjeseci rata”, ustvrdio je portparol Bijele kuće, ne navodeći dokaze.

”Ruska vojska mjesecima zavisi od Vagnera u vođenju borbenih operacija u djelovima Donbasa, a u određenim slučajevima, zvaničnici ruske vojske su zapravo podređeni komandi Vagnera, dodao je.

Prigožinov uticaj u Rusiji se širi, a nezavisnost njegove grupe od ruskog ministarstva odbrane se povećala tokom deset mjeseci rata

Pored toga, Prigožin kritikuje ruske generale i vojne zvaničnike zbog učinka u Ukrajini.

”Očigledno je da se Vagner pojavljuje kao rivalski centar moći ruskoj vojsci i drugim ruskim ministarstvima”, izjavio je Kirbi.

Britanija je juče osudila Sjevernu Koreju zbog snabdijevanja Vagnera naoružanjem.

”Činjenica da se predsjednik Putin okreće Sjevernoj Koreji za pomoć je znak očaja i izolovanosti Rusije,” saopštio je britanski šef diplomatije Džejms Kleverli.

”Radićemo sa našim partnerima da osiguramo da Sjeverna Koreja plati visoku cijenu za podržavanje ilegalnog rata Rusije u Ukrajini.”

Bonus video: