Vrhovni sud Brazila uključuje Bolsonara u istragu o neredima

Kancelarija glavnog tužioca (PGR) saopštila je da je Bolsonaro dovodeći u pitanje legitimitet izbora "javno podstakao vršenje zločina"

2532 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters

Vrhovni sud Brazila pristao je da u svoju istragu o upadu u vladine zgrade u glavnom gradu Braziliji uključi bivšeg predsjednika Žara Bolsonara.

Tužioci, koji su juče zatražili od suda da istraži i bivšeg predsjednika, su saopštili da je moguće da je Bolsonaro podstakao zločin kada je objavio video kojim dovodi u pitanje legitimitet predsjedničkih izbora na kojima je izgubio u oktobru, prenosi Bi Bi Si.

U snimku Bolsonaro tvrdi da predsjednik Luis Injasio Lula da Silva nije demokratski izglasan na funkciju, već da je izabran od strane Vrhovnog suda i biračkog tela Brazila.

Kancelarija glavnog tužioca (PGR) saopštila je da je Bolsonaro dovodeći u pitanje legitimitet izbora "javno podstakao vršenje zločina".

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš najavio je da će Bolsonaro biti uključen u istragu o, kako je PGR navela, "podsticanju i intelektualnom autorstvu" nereda.

Pristalice Bolsonara nezadovoljne njegovim izbornim rezultatom upale su i oštetile 9. januara zgrade Kongresa, predsjedničke palate i Vrhovnog suda u glavnom gradu Braziliji.

Oko 1.500 ljudi privedeno je zbog nereda koji su izbili nedjelju dana nakon što je Lula da Silva inaugurisan na mesto predsjednika.

Bolsonaro je u međuvremenu hospitalizovan u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi zbog jakih bolova u stomaku. On je napustio je Brazil dva dana prije kraja svog mandata kako bi izbjegao inauguraciju novog predsjednika 1. januara.

Bonus video: