Rusesabagina oslobođen optužbi za terorizam

Rusesabagina je osuđen u septembru 2021. zbog svojih veza sa organizacijom koja se protivi vladavini Pola Kagamea. On je negirao sve optužbe i odbio da učestvuje u suđenju koje su on i njegove pristalice nazvali političkom lažiranjem

5596 pregleda 0 komentar(a)
Pol Rusesabagina, Foto: Screenshot/Youtube/Reuters
Pol Rusesabagina, Foto: Screenshot/Youtube/Reuters

Pol Rusesabagina, koji je prikazan kao heroj u holivudskom filmu "Hotel Ruanda" i koji služi 25-godišnju kaznu u Ruandi zbog optužbi za terorizam, biće pušten u subotu, rekao je izvor iz vlade Ruande.

Njegovo oslobađanje uslijedilo je nakon intenzivne diplomatije Sjedinjenih Država, gdje Rusesabagina ima pravo na stalni boravak. Istorijski bliske veze između dvije zemlje su zategnute zbog ovog slučaja i navodnog miješanja Ruande u Demokratsku Republiku Kongo, prenosi agencija Rojters.

Rusesabagina je osuđen u septembru 2021. zbog njegovih veza sa organizacijom koja se protivi vladavini Pola Kagamea. On je negirao sve optužbe i odbio da učestvuje u suđenju koje su on i njegove pristalice nazvali političkom lažiranjem.

Rusesabagina će prvo biti prebačena avionom za Dohu, a zatim za Sjedinjene Države, rekao je izvor.

Vašington ga je označio kao "pogrešno pritvorenog", dijelom zbog, kako je rekao, nedostatka garancija pravičnog suđenja.

Oslobađanje bivšeg hotelijera moglo bi pomoći da se smanje tenzije sa SAD, koje su više puta pozivale Ruandu da prestane da podržava oružanu grupu M23 i da povuče svoje trupe iz susjednog Konga. Ruanda negira bilo kakvu umiješanost u Kongo.

Rusesabagina, glasni Kagameov kritičar, priznao je da ima vodeću ulogu u opozicionoj grupi, Pokretu za demokratske promjene Ruande (MRCD), ali je negirao odgovornost za napade koje je na Ruandu izvršilo njeno naoružano krilo, Snage za nacionalno oslobođenje (FLN).

"Žao mi je što nisam više vodio računa da osiguram da se članovi koalicije MRCD u potpunosti pridržavaju principa nenasilja", napisao je Rusesabagina u pismu Kagameu od 14. oktobra u kojem traži pomilovanje, u šta je Rojters imao uvid.

"Ako mi bude odobreno pomilovanje i puštanje na slobodu, u potpunosti razumijem da ću ostatak dana u Sjedinjenim Državama provesti u tihom razmišljanju“, napisao je on.

Kalikste Nsabimana, poznat po svom pseudonimu Sankara, portparol FLN-a kojeg je sud u Ruandi osudio za terorizam, ubistvo i uzimanje talaca 2019. godine, biće oslobođen zajedno sa Rusesabaginom i još nekoliko drugih, rekao je izvor.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Ruande Pol Kagame rekao je da je bilo razgovora o "rješavanju" sudbine Rusesabagine.

Bonus video: