Bajden potvrdio da će se ponovo kandidovati za predsjednika

"Svaka generacija ima trenutak kada mora braniti demokratiju i svoje osnovne slobode", kazao je Bajden

8842 pregleda 27 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden (80) zvanično je potvrdio da će se kandidovati za novi mandat.

"Svaka generacija ima trenutak kada mora braniti demokratiju i svoje osnovne slobode. Vjerujem da je ovo naš trenutak. Zato se kandidujem za novi mandat za predsjednika SAD. Pridružite nam se, da završimo posao", napisao je Bajden na Tviteru.

Predsjednički izbori zakazani su za novembar 2024. godine.

Bajden je, kao kandidat demokrata, na prethodnim izborima pobijedio tadašnjeg predsjednika, republikanca Donalda Trampa.

Prema riječima 46. američkog predsjednika, prava na abortus, odbrana demokratije, pravo glasa i mreža socijalne zaštite biće među najvažnijim pitanjima na glasanju 2024.

Kazao je da će se birači suočiti sa izborom da sljedećoj generaciji ostave „više ili manje slobode“ i „više ili manje prava“, prenosi N1.

„Svaka generacija Amerikanaca se suočila sa trenutkom kada je morala da se brani demokratija, da se ustane za lične slobode i pravo glasa i naša društvena prava. Ovo je naše“, kazao je Bajden.

Osvrćući se na predizbornu poruku u kampanji za izbore 2020. da su Amerikanci „u borbi za dušu“ svoje nacije, predstavio je slogan za 2024: „Hajde da završimo posao“.

Tokom vikenda, američki mediji su prenijeli da je Bajden izabrao višu savjetnicu Bijele kuće Džuli Čaves Rodriges da mu vodi kampanju.

U saopštenju uz danas objavljen video, Bajden je potvrdio izbor Rodriges, dugogodišnje latinoameričke demokratkinje sa vezama sa bivšim predsjednikom Barakom Obamom i potpredsjednicom Kamalom Haris.

Objelodanio je imena ostalih članova predizbornog tima.

Kventin Falks, koji je ranije vodio kampanju Rafaela Vornoka, senatora Džordžije, biće zamjenik Džuli Čaves Rodriges.

Nacionalni kopredsjedavajući kampanje, prvobitni lideri koji će biti ključni za organizaciju na terenu i volonterski rad, neki su od Bajdenovih najdugovječnijih i najčvršćih pristalica.

Među njima su Džim Klajburn, kongresmen iz Južne Karoline, čija podrška je u velikoj mjeri podstakla Bajdenovu nominaciju za izbore 2020, guvernerka iz Mičigena Grečen Vitmer i advokati iz Bajdenove matične države Delavera, Kris Kuns i Liza Blant Ročester.

Bonus video: