Stranka koja se zalaže za nezavisnost pobijedila na izborima u Francuskoj Polineziji

O referendumu za nezavisnost govori se više decenija, otkako je Temaru osnovao Front za oslobođenje Polinezije, koji je 1977. preimenovan u partiju Tavini Huiratira

4982 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na parlamentarnim izborima u Francuskoj Polineziji pobijedila je stranka koja se zalaže za nezavisnost, što daje novi podsticaj dugogodišnjim pozivima na referendum u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Kako javlja agencija FoNet, partija Tavini Huiratira, koju predvodi bivši predsjednik Francuske Polinezije Oskar Temaru, osvojila je apsolutnu većinu u Skupštini i imaće 38 od 57 mandata.

Skupština će kasnije ovog mjeseca izabrati predsjednika, koji bi potom mogao da podnese zahtjev za raspisivanje referenduma za nezavisnost, piše Politiko.

Francuska Polinezija ima određeni stepen autonomije i odlučuje o zdravstvenoj zaštiti, osnovnom i srednjem obrazovanju i životnoj sredini, ali Pariz i dalje vodi spoljnu politiku, sudstvo, unutrašnju bezbjednost, monetarnu politiku i visoko obrazovanje.

O referendumu za nezavisnost govori se više decenija, otkako je Temaru osnovao Front za oslobođenje Polinezije, koji je 1977. preimenovan u partiju Tavini Huiratira.

Osvajanje apsolutne većine može dati Temaru najbolju šansu za nezavisnost, iako će za referendum biti potrebno odobrenje Pariza.

Bonus video: