SAD: Ted Kačinski pronađen mrtav u zatvoru

Poznat kao Unabomber izveo je niz misterioznih bombaških napada tokom 17 godina u kojima je poginulo troje ljudi i povrijeđeno oko 25.

19187 pregleda 6 komentar(a)
Ted Kačinski, Foto: Reuters
Ted Kačinski, Foto: Reuters

Ted Kačinski, bivši profesor matematike koji je postao poznat kao "Unabomber" izvevši niz misterioznih bombaških napada tokom 17 godina u kojima je poginulo troje ljudi, umro je u 81. godini, objavio je ABC News.

Kačinski, koji je izradio i poslao više bombi živeći u kolibi bez vode u ruralnoj Montani, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Sjevernoj Karolini, objavila je Savezna uprava za zatvore.

Diplomirao je na Harvardu i od djetinjstva je bio samotnjak, a meta njegovih napada bili su univerzitetski profesori, naučnici i vlasnici radnji sa računarima, a pokušao je i da sruši komercijalni avion. Njegova kampanja trajala je od 1978. do 1995., a borio se protiv, kako je vjerovao, zla moderne tehnologije.

Godinama je zbunjivao policiju koja mu nije mogla ući u trag, pa je slučaj nazvan UNABOM (univerzitetske i avio bombe).

Napredak u istrazi dogodio se kada je Kačinski objavio manifest od 35.000 riječi pod nazivom "Industrijsko društvo i njegova budućnost" koji je objavljen u medijima u septembru 1995.

Njegov mlađi brat David dojavio je policiji da autorove ideje nalikuju Tedovim. Agenti su ga uhapsili u njegovoj kolibi u aprilu 1996.

Nije poslušao savjete advokata da se pravi ludim i priznao je kricicu po svim tačkama optužnice u vezi bombaških napada 1998. Sud u Kaliforniji osudio ga je na četiri doživotne kazne zatvora i dodatnu kaznu od 30 godina zatvora, prenosi agencija Hina.

"Unabomber" je aktivirao ukupno 17 bombi i povrijedio oko 25 ljudi, od kojih su neki ostali bez vida, sluha ili prstiju.

Sam je doveo do svog pada poslavši 1995. medijima pisma u kojima je tražio da objave njegov esej od 35.000 riječi o opasnostima industrijalizacije.

"Industrijska revolucija i njene posljedice katastrofa su za ljudsku rasu", napisao je na početku eseja.

Tvrdio je da modernizacija destabilizovala društvo, podvrgava ljude poniženjima i "nanosi tešku štetu prirodnom svijetu".

Bonus video: