Pogoršava se kriza sa fentanilom u SAD

U vrtiću u Njujorku preminulo dijete od udisanja sintetičke droge

15573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kilogram fentanila pronađen je ispod prostirke za spavanje u vrtiću u Njujorku gdje je jedno dijete umrlo, a troje prebačeno u bolnicu zbog predoziranja drogom. Jednogodišnji dječak, koji je bio u vrtiću samo nedjelju dana, preminuo je u petak, a sumnja se da se predozirao drogom, objavio je BBC. Još troje djece primljeno je u bolnicu nakon što su bila izložena snažnom narkotiku u vrtiću u Bronksu.

Protiv dvije osobe podignute su optužnice za ubistvo i zavjeru zbog distribucije droge. Policija pretpostavlja da su djeca, uzrasta od osam mjeseci do dvije godine, udisala fentanil u vrtiću, gdje je prilikom pretresa pronađen kilogram fentanila ispod prostirke na kojoj su djeca ranije spavala. Policija je saopštila da je droga pronađena u vrtiću mogla da ubije 500.000 ljudi. Fentanil, sintetički lijek protiv bolova, 50 puta je jači od heroina.

Taj opijat je povezan sa dvije trećine svih smrtnih slučajeva od predoziranja drogom u Sjedinjenim Državama, dok se ubrzava “četvrti talas” epidemije koja pogađa svaku zajednicu u svakom dijelu zemlje.

U SAD je 2021. bilo više od 100.000 smrtnih slučajeva od predoziranja drogom, pri čemu je dvije trećine njih povezano sa fentanilom. Manje od 40.000 ljudi je 2010. umrlo od predoziranja drogom u SAD, a manje od 10 odsto slučajeva bilo je povezano sa fentanilom, navodi BBC.

Taj farmaceutski lijek može da prepiše ljekar za jake bolove, ali ga takođe ilegalno proizvode i prodaju kriminalne bande, i uglavnom se krijumčari iz Meksika, koristeći kineske sastojke, prema podacima američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA).

Povećanje smrtnih slučajeva od fentanila može se pripisati miješanju sa drugim stimulansima, poput kokaina ili metamfetamina. Taj period je počeo 2015. godine i poznat je kao “četvrti talas” krize predoziranja.Kriza sa opioidima se tradicionalno predstavlja kao “problemom bijelaca”, a sada, piše BBC, Afroamerikanci umiru od kombinacije fentanila i drugih ljekova po većoj stopi, u više starosnih grupa i geografskih linija.

Bonus video: