Robert F. Kenedi mlađi ulazi u trku za predsjednika SAD: Mogao bi uzeti glasove i Bajdenu i Trampu

"Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsjedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trumpu", rekao je. "Istina je da su obojica u pravu. Moja je namjera to pokvariti obojici"

5972 pregleda 4 komentar(a)
Kenedi, Foto: Printscreen YouTube
Kenedi, Foto: Printscreen YouTube

Ulazak Roberta F. Kenedija mlađeg u trku za predsjednika SAD dodaće nepredvidivost predsjedničkim izborima sljedeće godine, dok ankete sugerišu da bi mogao uzeti glasove i od predsjednika Džozefa Bajdena i od Donalda Trampa, prenosi Radio Slobodna Evropa ocjene svjetskih medija.

U potezu koji bi mogao poremetiti dinamiku izbora 2024, Robert F. Kenedi mlađi početkom sedmice je najavio da će nastaviti svoju predsjedničku trku kao nezavisni kandidat, okončavši svoju dugotrajnu potragu za demokratskom nominacijom protiv sadašnjeg predsjednika, napisao je Njujork tajms.

Govoreći pred mnoštvom pristalica ispred Nacionalnog ustavnog centra u Filadelfiji u ponedeljak, 9. oktobra, Kenedi (poznat i kao RFK) je rekao je da predstavlja "populistički pokret koji prkosi podjeli lijevo-desno".

"Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsjedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trampu", rekao je. "Istina je da su obojica u pravu. Moja je namjera to pokvariti obojici."

Otkako je objavio svoju kandidaturu u aprilu, 69-godišnji Kenedi je, prema pisanju Njujork tajmsa, bio oštar kritičar demokratskog vođstva, govoreći da je stranka odustala od svojih načela i da je korumpirana.

U 45-minutnom govoru u ponedeljak, Kenedi je govorio o "državi nadzora" i "tiraniji korupcije", te je citirao Stari zavet, Džona Adamsa, Martina Lutera Kinga Jr i vlastitog oca.

Međutim, naglašava Njujork tajms, Kenedi je u prethodnom periodu otuđio članove vlastite porodice i mnoge demokrate svojim promovisanjem teorija zavjere, odbacivanjem naučnih shvatanja i prihvatanjem pojedinih krajnje desničarskih političkih figura.

Istovremeno je izgradio bazu podrške sastavljenu od nezadovoljnih birača u cijelom političkom spektru, napisao je list, dodajući da je Kenedi u ponedjeljak rekao svojim pristalicama da "proglašavaju nezavisnost" od podužeg popisa percipiranih protivnika koje uključuju velike korporacije, medije i dvije glavne političke stranke.

Sin Bobija Kenedija čini nervoznim i Trampov i Bajdenov tabor dok mnogi glasači u SAD traže alternativu, napisao je Tajms istakavši da će njegov ulazak u trku donijeti nepredvidivost predsjedničkim izborima sledeće godine.

Prema anketi koja je sprovedena prošle sedmice, Kenedi je imao 14 odsto podrške u trostranom nadmetanju s Bajdenom (31 odsto) i Trampom (33 odsto), a daleko više republikanaca nego demokrata ima povoljno mišljenje o Kenediju.

Njegovi rezultati su, naglašava Tajms, najveći za nezavisnog kandidata otkako se Ros Pero kandidovao 1992. i 1996. godine.

"Postojali su nezavisni kandidati u ovoj zemlji i ranije, ali ovaj put će biti drugačije. Ovog puta, nezavisni kandidat će pobjediti", rekao je Kenedi u ponedeljak pred oko 2.000 ljudi.

Nezavisni kandidati se rijetko probijaju u konkurenciji za predsjednika SAD, ukazao je Tajms, dodajući da je poslednji koji je osvojio glasove u bilo kojoj saveznoj državi bio Džordž George Voles, koji je imao pet odsto podrške kad je bio treći 1968.

Međutim, ističe londonski list, nezavisnim kandidatima se nerijetko pripisuje uticaj na ishod izbora.

Kenedijeva najava usledila je manje od nedelju dana nakon što je levičarski akademik Kornel Vest napustio Zelenu stranku u korist nezavisne kandidature, dok centristička grupa No Labels takođe planira da istakne kandidata iduće godine ako dvije glavne stranke biračima ponovno predstave Trampa i Bajdena, što je, dodaje Tajms, gotovo izvjesno.

RFK mlađi, potomak najuglednije porodice u demokratskoj politici, jedan je od nekoliko potencijalnih izazova koje predstavlja treća strana u odnosu na Bajdena i Trampa, ali kojeg više favorizuju republikanci nego demokrate, napisao je Volstrit džurnal.

Nedavna anketa njujorškog lista pokazala je da mu je 48 odsto republikanaca dalo pozitivne ocjene u poređenju s 21 posto demokrata.

Ipak, da bi došao na izbore Kenedi sada mora raditi, ističe Volstrit džurnal i dodaje da nezavisni predsjednički kandidati moraju zatražiti da budu stavljeni na glasački listić u svih 50 država i Distriktu Kolumbija, a mnoge države zahtijevaju opsežnu operaciju prikupljanja potpisa kako bi se kvalifikovale.

Bajdenovi savjetnici odbacivali su potencijalni uticaj izazova nezavisnih kandidata, poput Kenedija, Vesta ili eventualnog kandidata ispred No Labels-a, rekavši da će većina birača napraviti binarni izbor između Bajdena i Trampa.

Međutim, naglasio je Volstrit džurnal, savjetnici su svjesni da bi svaka promjena u glasovima u malom broju država, kao što su Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen, mogla uticati na ishod izbora.

Neki politički stručnjaci smatraju da je Kenedijev ulazak opasan za Trampa i desnicu, dok su drugi rekli da bi to moglo uticati na Bajdena, napisao je list, ukazujući na izjave analitičara koji tvrde da je "sve što dieli anti-Trampovu koaliciju loše".

Tokom svoje kampanje, Kenedi je nastojao da naglasi svoje porodično nasleđe, ali je takođe širio teorije zavere i bio je optuživan za antisemitizam i rasizam, napisao je njujorški konzervativni list, dodajući da je RFK izneio niz tvrdnji koje su opovrgli stručnjaci za javno zdravstvo. Na primer, povezivao je dječije vankcine s autizmom i sa sumnjom se odnosio prema sigurnosti vakcine protiv kovid-19. Što se tiče drugih tema, postavio je pitanje dovodi li izloženost Wi-Fi-ju do raka.

Zaokret Roberta F. Kenedija mlađeg prema nezavisnoj trci za predsjednika naišao je na otpor lidera Republikanske stranke i Trampove kampanje dok demokrate van Kenedijeve porodice uglavnom ćute, napisao je Vašington post.

Nacionalni komitet Republikanske stranke je u saopštenju opisao Kenedija kao "samo još jednog radikalnog, krajnje levog demokratu" dok su iz Trampove kampanje poručili da "kandidatura RFK-a nije ništa više od projekta ispraznosti za liberalnog Kenedija da unovči ime svoje porodice".

Napadi su, prema pisanju lista, usledili jer su demokrate uglavnom ćutale o Kenedijevoj najavi, odražavajući relativni optimizam među vodećim stranačkim stratezima da Kenedi kao nezavisni kandidat predstavlja malu prijetnju Bajdenu.

Republikanci su u početku navijali za Kenedijevu kampanju kao demokrate, jer je tvrdio da su Bajden i njegovi savjetnici odgovorni za stvaranje uslova rata u Ukrajini, da su napali slobodu govora pokušavajući ograničiti javnu raspravu o sigurnosti vakcina.

Demokrate su takođe u početku izrazili zabrinutost, budući da je Kenedi u nekim anketama imao određenu podršku demokrata, koja je s vremenom opala.

RFK mlađi je, ističe list, nećak predsjednika Džona F. Kenedija i sin bivšeg državnog tužioca Roberta Kenedija koji su obojica ubijeni 1960-ih.

Kenedijeva porodica je, prema pisanju Vašington posta, podijeljena oko njegove kampanje, a neki od prisutnih podržali su njegov govor u ponedeljak. Četvero njegovih braće i sestara objavilo je u ponedeljak zajedničku izjavu u kojoj osuđuju njegovu nezavisnu kandidaturu kao "opasnu za zemlju".

Iako se Kenedi dugo identifikovao kao demokrata i često se pozivao na svog pokojnog oca i strica, poslednjih godina je izgradio bliske odnose s osobama krajnje desnice, ističe Asošiejtid pres.

Kenedi se, prema pisanju AP, pojavio na kanalu koji vodi teoretičar zavjere Sendi Huk Aleks Džouns i bio je glavni deo turneje ReAwaken America Tour, hrišćanskog nacionalističkog programa koji je organizovao Trampov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Majkl Flin. Govoreći u ponedeljak u Filadelfiji, RFK je jasno dao do znanja da ne želi biti povezan ni s jednom strankom, dok su stotine pristalica nosili natpise "Proglasite svoju nezavisnost" i povremeno skandirajući "RFK, do kraja!".

Eklektična mješavina razočaranih demokrata, Trampovih glasača koji traže promjenu i političkih autsajdera koji kažu da se njihove ideje ne slažu ni s jednom stranom, insistirali su na tome da ih Kenedi može sve ujediniti, napisao je Asošiejtid pres uz ocjenu da će Kenedijeva novonastala kampanja, ipak morati da pređe dug put kako bi se takmičila s finansiranjem, podrškom i iskustvom koje imaju Trampova i Bajdenova kampanja.

Bonus video: