Neke akcije Izraela u Gazi mogu imati kontraefekat

Bivši predsjednik SAD Barak Obama kritikovao strategiju koja zanemaruje civilne žrtve

11065 pregleda 1 komentar(a)
Obama i Netanjahu u Jerusalimu 2016., Foto: Rojters
Obama i Netanjahu u Jerusalimu 2016., Foto: Rojters

Neke od akcija Izraela u ratu protiv Hamasa, poput ukidanja hrane i vode za Gazu, mogle bi dugoročno radikalizovati palestinske stavove i oslabiti međunarodnu podršku Izraelu, upozorio je bivši predsjednik SAD-a Barak Obama.

On je rekao da bilo koja izraelska vojna strategija koja zanemaruje civilne žrtve rata “na kraju može imati kontraproduktivne posljedice”, prenio je Rojters.

“Odluka izraelske vlade da ukine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu (u Gazi) prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize već bi mogla dodatno zaoštriti palestinske stavove za generacije, narušiti globalnu podršku Izraelu, koristiti neprijateljima Izraela i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Obama.

On je osudio napad Hamasa i ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani, upozorivši na opasnosti po civile u takvim ratovima, prenio je Rojters, dodajući da nije jasno da li je Obama svoju izjavu usaglasio sa predsjednikom Džoom Bajdenom, koji mu je bio potpredsjednik osam godina.

Obama je tokom svog mandata često podržavao pravo Izraela na samoobranu na početku sukoba sa palestinskom islamističkom grupom Hamas u Gazi, ali je brzo pozvao Izrael na uzdržanost nakon porasta broja palestinskih žrtava u vazdušnim napadima.

Obamina administracija je tražila mirovni sporazum u pregovorima između Izraela i Palestinaca, ali na kraju nije uspjela u posredovanju. Od stupanja na dužnost početkom 2021, Bajden nije pokušao da nastavi blokirane pregovore, rekavši da su čelnici obiju strana previše nepopustljivi i da ambijent nije povoljan.

Obama je imao zategnut odnos s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, uključujući vrijeme kada je Obamina administracija pregovarala o nuklearnom sporazumu s Iranom. Bajden je, kao Obamin potpredsjednik, često djelovao kao posrednik između njih dvojice.

Obama je u saopštenju u ponedjeljak priznao da ni SAD “nisu ispunile naše više vrijednosti tokom ratovanja,” posebno nakon napada 11. septembra 2001.

Bonus video: