Tramp obećao članovima NRA da im niko neće oduzeti oružje; Daklo: Američki narod će patiti i umrijeti ako...

"Tokom moje četiri godine na vlasti ništa se nije dogodilo, iako sam trpio veliki pritisak da obuzdam oružje. Ništa nismo uradili. Nismo popustili", rekao je prošle noći u govoru na "Velikom američkom sjamu NRA" u Harisburgu, u Pensilvaniji

8525 pregleda 3 komentar(a)
Tramp na "Velikom američkom sjamu NRA", Foto: Reuters
Tramp na "Velikom američkom sjamu NRA", Foto: Reuters

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp članovima Nacionalnog streljačkog udruženja SAD (NRA) obećao je da niko neće smjeti da im oduzme oružje ako se on poslije novembarskih predsjedničkih izbora vrati u Bijelu kuću.

"Tokom moje četiri godine na vlasti ništa se nije dogodilo, iako sam trpio veliki pritisak da obuzdam oružje. Ništa nismo uradili. Nismo popustili", rekao je prošle noći u govoru na "Velikom američkom sjamu NRA" u Harisburgu, u Pensilvaniji.

Tramp je rekao da je on najbolji prijatelj vlasnika oružja koga su imali u Bijeloj kući i obećao da će nastaviti da štiti njihova prava, čak iako se SAD bore s oružanim nasiljem i masovnim ubistvima u kojima je od 2006. godine poginulo više od 3.000 ljudi.

Pravo na oružje je glavni prioritet za glasače Republikanske stranke. To je i glavni motivator za demokrate kao i za mlađe glasače koji su odrasli učestvujući u streljačkim vježbama ili bili svjedoci napada u školama posljednjih godina.

Sljedeće nedjelje biće obilježena šesta godišnjica jednog od takvih napada, masakra u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi, u kojem je poginulo 17 ljudi.

Ti Džej Daklo, portparol kampanje za reizbor aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena, optužio je njegovog rivala Trampa da umiruje lobiste oružja i da će "američki narod patiti i umrijeti ako Tramp ponovo bude u Ovalnom kabinetu" Bijele kuće.

Tramp je u petak pobijedio na unutarpartijskim izborima u saveznoj državi Nevadi, čime se dodatno približio izboru za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

U Nevadi nije učestvovala bivša ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli koja je jedini protivkandidat Trampu u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Hejli je dva dana ranije učestvovala na klasičnim predizborima (primaries) u Nevadi, na kojima je doživjela težak poraz, osvojivši manje glasova od opcije "nijedan od ponuđenih kandidata".

Prije Nevade, Tramp je pobijedio na unutarpartijskim izborima u Ajovi i Nju Hempširu.

Da bi postao predsjednički kandidat Republikanske stranke, potrebno je da skupi 1.215 delegata, što bi mogao da ostvari već u martu.

Bonus video: