Tramp poručio da ne bi od ruske agresije štitio članice NATO koje ne plate: "Ohrabrio bih ih da rade šta žele"

Bijela kuća je odbacila komentare Trampa kao "užasne i bezobzirne"

30590 pregleda 106 reakcija 48 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp saopštio je da ne bi od potencijalne ruske invazije štitio članice NATO koje "ne plate".

Tramp je, kako prenosi Rojters prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, citirao predsjednika jedne "velike zemlje", koju nije imenovao, a koji ga je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a napadne nas Rusija – hoćete li nas zaštititi?" "Rekao sam: ‘Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: ‘Da, recimo da se to dogodi." "Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih ohrabrio da rade šta god žele. Moraš da platiš".

Tramp je to pričao juče tokom političkog mitinga u Južnoj Karolini.

Bijela kuća je odbacila komentare Trampa o tome da ne štiti NATO saveznike od potencijalne ruske invazije kao "užasne i bezobzirne".

Portparol Bijele kuće Endrju Bejts, upitan o Trampovim komentarima, rekao je: "Ohrabrivanje invazija na naše najbliže saveznike od strane ubilačkih režima je užasno i bezobzirno – i ugrožava američku nacionalnu bezbjednost, globalnu stabilnost i našu ekonomiju kod kuće".

NATO ugovor sadrži odredbu koja garantuje međusobnu odbranu država članica ako je jedna napadnuta.

Tramp, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza kada je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz alijanse.

On je smanjio finansiranje odbrane NATO-u i često se žalio da Sjedinjene Američke Države (SAD) plaćaju više nego što je fer.

Bejts je rekao da je predsjednik SAD Džozef Bajden, demokrata koji traži reizbor na novembarskim izborima, obnovio savezništvo SAD nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine, osiguravajući da je NATO sada "najveći i najvitalniji nego što je ikada bio".

"Umjesto da poziva na ratove i promoviše poremećeni haos, predsjednik Bajden će nastaviti da podržava američko vođstvo i da se zalaže za naše interese nacionalne bezbjednosti – a ne protiv njih", rekao je on u saopštenju objavljenom kasno u subotu.

S obzirom da Tramp vodi protiv Bajdena u nekim anketama, evropski saveznici se brinu da bi pobjeda Trampa u novembru mogla da ugrozi posvećenost SAD alijansi, ali je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog mjeseca rekao da ne misli da bi drugi Trampov predsjednički mandat ugrozio članstvo SAD, navodi Rojters.

Stoltenberg tjera države članice da povećaju troškove odbrane, rekao je da evropski saveznici povećavaju svoj vojni doprinos i da se "kreću u pravom smjeru".

Tramp je nastavio da ruši transatlantsku alijansu, rekavši na predizbornom skupu prošlog mjeseca da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD ako bi bile napadnute, navodi Rojters.

Povodom ruskog rata u Ukrajini, Tramp je pozvao na deeskalaciju i požalio se na do sada potrošene milijarde, iako je iznio nekoliko konkretnih predloga politike.

Od potpune invazije Moskve u februaru 2022. godine, američka pomoć Ukrajini iznosila je oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su ostale članice NATO-a i partnerske države zajedno obezbijedile više od 100 milijardi dolara.

Bonus video: