BLOG Načelnik izraelske vojno obaveštajne agencije Haliva podnio ostavku

Sukob Izraela i Hamasa – 199. dan

20338 pregleda 0 komentar(a)
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Završeno
12:20h

Najmanje 34.151 Palestinac je ubijen, a 77.084 je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, javlja Rojters.

10:50h

Načelnik izraelske vojno obaveštajne agencije (Aman), general Aharon Haliva, je podnio ostavku zbog neuspjeha u sprečavanju napada islamističkog palestinskog Hamasa 7. oktobra 2023, saopštila je danas vojska.

Time je Haliva postao prva rukovodeća ličnost u Izraelu koja je podnijela ostavku zbog tog terorističkog napada.

U pisanoj ostavci koja je proslijeđena novinarima, Haliva je napisao da "uprava za obavještajne poslove koja je bila pod mojom komandom nije ispunila zadatak koji nam je povjeren".

Vojska je u saopštenju dodala da je načelnik generalštaba prihvatio ostavku i zahvalio mu se na službi.

Ubrzo nakon početka rata Haliva je javno rekao da dijeli krivicu, jer kao načelnik vojnog resora zadužen za davanje obavještajnih informacija i dnevnih upozorenja vladi i vojsci nije sprečio napad Hamasa.

Očekivalo se da će Haliva, kao i drugi vojni i bezbjednosni zvaničnici, podnijeti ostavke kao odgovor na neuspjehe koji su doveli do napada 7. oktobra i razmjere smrti i razaranja.

Ali vrijeme kada dolaze ostavke je neočekivan, jer Izrael i dalje ratuje protiv Hamasa u Pojasu Gaze i bori se protiv libanske militantne grupe Hezbolah na sjeveru. Tenzije sa Iranom su takođe na visokom nivou nakon međusobnih napada.

Dok su Haliva i drugi prihvatili krivicu za neuspjeh da zaustave napad, drugi to još nijesu, na prvom mjestu premijer, Benjamin Netanjahu, koji je rekao da će jednom odgovarati na teška pitanja o svojoj ulozi, ali nije u potpunosti priznao direktnu odgovornost što je dozvolio da se napad odigra. Takođe nije nagovijestio da će se povući.

(Beta)

10:01h

Državni mediji u Libanu izvještavaju da Izrael "povremeno ispaljuje artiljerijske granate na periferiju grada Ter Harfa", javlja Gardijan.

Ter Harfa se nalazi u južnom Libanu, oko šest kilometara (3,7 milja) od plave linije koju su povukle UN i koja razdvaja Izrael i Liban od 2000. godine.

08:19h

Sukob Izraela i Hamasa – 199. dan.

Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska, dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

"Raketa zemlja-vazduh lansirana je prema bespilotnoj letjelici izraelskog vazduhoplovstva, koja je djelovala u libanskom vazdušnom prostoru", navela je vojska i dodala da je dron pogođen i pao na teritoriji Libana.

Hezbolah je sa svoje strane saopštio da je oborio izraelski dron Hermes 450 koji je letio iznad južnog dijela Libana, u regionu Al-Aišija.

Proiranska islamistička grupa precizirala je da je oborila bespilotnu letjelicu "u znak podrške palestinskom narodu".

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmjena vatre izmeđz izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem ciljeva na libanskoj teritoriji, uglavnom na jugu, uključujući i ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

(BETA)

Bonus video: