BLOG SAD i još 17 država pozvali Hamas da oslobodi taoce

Sukob Izraela i Hamasa - 202. dan

17803 pregleda 2 komentar(a)
Dim se diže kao posljedica vazdušnog udara u Gazi, Foto: Reuters
Dim se diže kao posljedica vazdušnog udara u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2024. 21:56h
Završeno
21:56h

Sjedinjene Američke Države (SAD) i još 17 zemalja pozvale su Hamas da oslobodi taoce kao korak za okončanje krize u Gazi.

"Pozivamo na hitno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već više od 200 dana", navodi se u saopštenju koje su zemlje zajedno objavile, rekao je zvaničnik američke administracije.

On je zajedničku izjavu nazvao izuzetnim prikazom jednoglasnosti, prenosi Rojters.

Svih 18 zemalja ima državljane koje Hamas drži već šest mjeseci nakon što su pokrenuli napad 7. oktobra na Izrael i ubili 1,2 hiljade ljudi.

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži 129 taoca od ukupno 253 koje su uzeli početkom oktobra.

Napad Hamasa doveo je do uzvratne reakcije Izraela koji je krenuo sa napadima na Gazu u kojoj je od početka oktobra poginulo više od 34.300 osoba, podaci su Ministarstva zdravstva koje vodi Hamas.

Poziv Hamasu su osima SAD, potpisali i lideri Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda i Britanije.

"Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju taoca doveo do trenutnog i produženog primirja u Gazi, što bi omogućilo dolazak dodatne neophodne humanitarne pomoći koja bi bila isporučena širom Gaze i dovelo do izglednog kraja neprijateljstava", navodi se u saopštenju.

Iz Hamasa su za Rojters rekli da neće biti pod uticajem te izjave i da SAD moraju natjerati Izrael da prekine agresiju.

(MINA)

17:07h

Humanitarni radnik koji je bio dio belgijskih napora za razvojnu pomoć u Pojasu Gaze poginuo je u izraelskom udaru, saopštila je belgijska vlada, dodajući da je zvala izraelskog ambasadora zbog incidenta.

Belgijska ministarka razvoja, Karolin Ženez, rekla je u saopštenju da su 33-godišnji Abdalah Nabhan i njegov sedmogodišnji sin poginuli nakon bombardovanja izraelske vojske u istočnom dijelu grada Rafe na jugu zemlje.

Nabhan, čija nacionalnost nije otkrivena, radio je za belgijsku agenciju "Enabel", pomažući malim preduzećima, piše Rojters.

"Pozvaću izraelskog ambasadora da osudi ovaj neprihvatljiv čin i zahtijevam objašnjenje", rekla je belgijska ministarka spoljnih poslova, Hadža Labib, u objavi na platformi društvene mreže Iks.

Prema podacima vlade u Briselu, najmanje sedam osoba je poginulo u udaru na zgradu u kojoj je bilo oko 25 ljudi, uključujući i raseljene iz drugih djelova pojasa Gaze.

Izrael nastoji da iskorijeni Hamas, koji kontroliše Gazu, nakon što je militantna grupa ubila 1.200 ljudi i uzela 253 taoca u prekograničnom napadu 7. oktobra, prema izraelskim izvještajima.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno u ratu, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

"Neselektivno bombardovanje civilne infrastrukture i nedužnih civila protivno je svakom međunarodnom i humanitarnom pravu i pravilima ratovanja", rekla je Ženez.

17:01h

Američki predsjednik, Džozef Bajden, imenovao je Liz Grande, za novu specijalnu izaslanicu za bliskoistočna humanitarna pitanja, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Grande, koji je zamijenila Dejvida Saterfilda, trenutno je šefica nezavisnog američkog Instituta za mir. Prethodno je radila za Ujedinjene nacije više od 25 godina, karijera koja je uključivala vođenje operacija pomoći u Jemenu, Iraku i Južnom Sudanu, kazao je Rojters.

16:57h

Sjedinjene Američke Države i 17 drugih zemalja danas će pozvati Hamas da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

"Pozivamo na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već više od 200 dana", navodi se u saopštenju koje su te zemlje objavile, prema zvaničniku, koji je zajedničku izjavu nazvao izuzetnim demonstracijom složnosti, piše Rojters.

16:32h

Na sjeveru, izraelske snage su nastavile da udaraju na Bejt Lahiju, Bejt Hanun, Džabaliju i Zejtun, a neki stanovnici su rekli da se militanti Hamasa i Islamskog džihada bore protiv izraelskih kopnenih snaga protivtenkovskim raketama, minobacačkim bombama i snajperskom vatrom.

Palestinska telekomunikaciona kompanija saopštila je da su danas ponovo prekinute internet usluge u centralnoj i južnoj Gazi, okrivljujući izraelske vojne operacije, prenosi Rojters.

Takvi prekidi čine još gorim prepreke koje stoje pred naporima da se nabavi hitna pomoć pogođenim civilima i pruži medicinska njega u nekoliko centara koji još nijesu uništeni borbama.

Nakon naglog izraelskog vojnog povlačenja početkom aprila, Palestinci na oba kraja uske, obalne Gaze su ove nedjelje ponovo bježali od bombardovanja koje su opisali kao najgore u ratu.

16:05h

Izrael je pojačao vazdušne napade na Rafu tokom noći, ubivši najmanje šest Palestinaca saopštili su ljekari, nakon što su rekli da će evakuisati civile iz pograničnog grada Gaze i upasti u njega uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo da izazove masovne žrtve, javlja Rojters.

Rafa, posljednje utočište za oko milion civila koji su ranije u ratu pobjegli od izraelskih napada dalje na sjever, natjerao je neke porodice da odu u obližnju obalnu oblast al Mavasi ili da pokušaju da se probiju do tačaka sjevernije, rekli su stanovnici i svjedoci.

Ali broj raseljenih koji su napuštaju Rafu ostao je mali, a mnogi su zbunjeni oko toga kuda treba da idu, rekavši da ih je njihovo iskustvo u proteklih 200 dana rata naučilo da nijedno mjesto nije zaista bezbjedno.

Mohamed Naser, 34, otac troje dece, rekao je da je napustio Rafu prije dvije nedjelje i da sada živi u skloništu u Dejr Al Balahu u centralnoj Gazi kako bi izbjegao to da ga iznenadi izraelska invazija i da ne može da pobjegne.

"Bježimo iz jedne zamke u drugu, tražeći mjesta koja Izrael naziva bezbjednim prije nego što nas tamo bombarduju. To je kao igra pacova i zamki", rekao je on Rojtersu preko "čet" aplikacije.

"Pokušavamo da se prilagodimo novoj realnosti, nadajući se da će biti bolje, ali sumnjam da hoće".

Ljekari u Gazi i mediji Hamasa izvijestili su o pet izraelskih vazdušnih napada na Rafu, ranije danas, u kojima su pogođene najmanje tri kuće, ubivši najmanje šest osoba, uključujući lokalnog novinara.

U požaru izraelskih tenkova na glavnom putu u blizini grada Al Zavida u centralnoj Gazi poginule su četiri osobe, saopštili su lokalni ljekari.

14:55h

Palestinski tim civilne odbrane pozvao je Ujedinjene nacije da istraže ono što su, kako kažu, ratni zločini u bolnici u Gazi, rekavši da je skoro 400 tijela izvučeno iz masovnih grobnica nakon što su izraelski vojnici napustili kompleks, javlja Rojters.

"Postoje slučajevi pogubljenja na terenu nekih pacijenata dok su bili podvrgnuti operacijama i nosili hirurške haljine u medicinskom kompleksu Naser", saopštile su snage civilne odbrane na konferenciji za novinare, ne izvodeći nikakve dokaze.

Palestinske vlasti su ove nedjelje izvijestile da su pronašle stotine tijela u masovnim grobnicama u bolnici Naser, glavnoj medicinskoj ustanovi u centralnoj Gazi, nakon što su se izraelske trupe povukle iz grada Kan Junisa.

Takođe je saopšteno da su tijela pronađena u bolnici, Al Šifi, u sjevernoj Gazi, koja je bila meta operacije izraelskih specijalnih snaga.

Šef UN-a za ljudska prava, Volker Tirk, rekao je u utorak da je "užasnut" uništavanjem medicinskih ustanova Naser i Al Šife i izvještajima o masovnim grobnicama, prema riječima portparolke.

Izraelska vojska je saopštila da su tvrdnje palestinskih vlasti da su izraelske odbrambene snage (IDF) zakopale tijela "neutemeljene i neosnovane".

Rečeno je da su snage koje tragaju za izraelskim taocima pregledale tijela koja su Palestinci prethodno zakopali u blizini Naserove bolnice i vratile ih nakon što su pregledana.

"Pregled je obavljen na pažljiv način i isključivo na mjestima gdje su obavještajni podaci ukazivali na moguće prisustvo talaca. Pregled je obavljen sa poštovanjem uz očuvanje dostojanstva pokojnika", navodi se u saopštenju.

Izrael je negirao da je ubio one koji su pronađeni u grobnicama i objavio je snimke za koje kažu da pokazuju Palestince kako kopaju ove grobnice prije operacije IDF-a.

Palestinski tim civilne odbrane optužio je Izrael da je zakopao više tijela u Naserovom kompleksu u plastičnim kesama na dubini od 3 metra (10 stopa), gdje su brzo raspala, skrivajući dokaze o njegovim "zločinima", uključujući mučenje, navodi se u saopštenju.

Kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu istražuje obije strane u ovom ratu, uključujući događaje od 7. oktobra i njihove posljedice.

Glavni tužilac, Karim Kan, rekao je da njegov tim "aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni" u Gazi i da će "oni koji krše zakon odgovarati", zaključuje Rojters.

14:34h

U Gazi je od 7. oktobra ubijeno 34.305 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi Rojters.

14:20h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 202. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: