TikTok na nišanu vlasti SAD: U ovim zemljama je djelimično ili potpuno zabranjen

TikTok dugo tvrdi da ne dijeli podatke s kineskom vladom, a izvršni direktor TikToka je zauzeo prkosan stav, obećavajući da će se boriti protiv zabrane

7615 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

TikTok se našao na nišanu vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje novi zakon prijeti zabranom te aplikacije u cijeloj zemlji, osim ako ga njegova matična kompanija BajtDens iz Kine ne proda.

To bi bio dosad najveći udarac popularnoj aplikaciji za razmjenu videa, koja se suočila sa raznim ograničenjima širom svijeta.

TikTok je već zabranjen u nekolicini zemalja, dok je u drugim zabranjen na uređajima koje je vlada dala službenicima na korišćenje, zbog zabrinutosti da aplikacija predstavlja rizik za privatnost i sajber bezbJednost.

Ti strahovi su odraženi u američkom zakonu, koji je kulminacija dugotrajnih strahova dve glavne američke partije da bi kineski komunistički lideri mogli da primoraju BajtDens da preda podatke korisnika u SAD ili da utiče na Amerikance potiskivanjem ili promocijom određenog sadržaja.

TikTok dugo tvrdi da ne dijeli podatke s kineskom vladom, a izvršni direktor TikToka je zauzeo prkosan stav, obećavajući da će se boriti protiv zabrane.

Lista zemalja u kojima postoji djelimična ili potpuna zabrana TikToka:

Avganistan

TikTok je zabranjen od 2022. godine, zajedno sa video igricom PUBG, pošto je rukovodstvo talibana odlučilo da zabrani pristup tim programima radi zaštite mladih od toga da "budu obmanjeni".

Australija

TikTok nije dozvoljen na uređajima koje je izdala australijska federalna vlada. Državni tužilac Mark Drajfus rekao je da je odluku donIo pošto je dobio savJet od obavJeštajnih i bezbJednosnih agencija te zemlje.

Belgija

Savjet za nacionalnu bezbjednost odlučio je prošlog mjeseca da na neodređeno zabrani TikTok na uređajima u vlasništvu federalne vlade ili na uređajima koje ona plaća. Zabrana je privremeno izrečena prošle godine zbog zabrinutosti za sajber bezbjednost, privatnost i dezinformacije. Premijer Aleksandar de Kro rekao je da je to zasnovano na upozorenjima državne službe bezbjednosti i centra za sajber bezbjednost.

Kanada

Na uređajima koje daje savezna vlada zabranjeno je korišćenje TikToka. Zvaničnici su naveli "neprihvatljiv" rizik po privatnost i bezbjednost i rekli da će aplikacija biti uklonjena s uređaja, a da će zaposlenima biti blokirano njeno preuzimanje.

Kina

TikTok nikada nije bio dostupan u kontinentalnom dijelu Kine, što je i njegov izvršni direktor Šou Ču spomenuo u svjedočenju u Kongresu SAD. BajtDens korisnicima u Kini nudi Doujin, sličnu aplikaciju za dijeljenje videa koja prati stroga pravila cenzure u Pekingu. TikTok je takođe prestao s radom u Hongkongu pošto je na snagu stupio strogi kineski zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Danska

Ministarstvo odbrane Danske zabranilo je svojim zaposlenima da imaju TikTok na svojim službenim telefonima, naloživši osoblju koje ga je instaliralo da uklone aplikaciju s uređaja što je prije moguće. Ministarstvo je saopštilo da su razlozi za zabranu uključivali i "ozbiljna bezbjednosna razmatranja" kao i "veoma ograničenu potrebu za korišćenjem te aplikacije u vezi s poslom".

Evropska unija

Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet EU, tri glavne institucije 27-člane Unije, zabranile su TikTok na uređajima osoblja. Pod zabranom Evropskog parlamenta, poslanicima i osoblju je takođe savjetovano da uklone TikTok aplikaciju sa svojih ličnih uređaja.

Francuska

"Rekreativna" upotreba TikToka i drugih aplikacija društvenih medija poput Iksa i Instagrama na telefonima državnih službenika zabranjena je iz zabrinutosti zbog nedovoljnih mjera bezbjednosti podataka. Francuska vlada nije navela konkretne aplikacije, ali je ukazala da je odluka donijeta nakon što su druge vlade preduzele mjere usmjerene na TikTok.

Indija

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija kao što je aplikacija za razmjenu poruka WeChat 2020. godine zbog zabrinutosti za privatnost i bezbjednost. Zabrana je uslijedila ubrzo pošto je u sukobu indijskih i kineskih trupa na spornoj granici na Himalajima poginulo 20 indijskih vojnika, a na desetine povrijeđeno. Kompanijama je data prilika da odgovore na pitanja o privatnosti i bezbjednosnim zahtjevima, ali je zabrana postala trajna 2021.

Indonezija

TikTok nije u potpunosti zabranjen u velikoj i mnogoljudnoj zemlji jugoistočne Azije, već samo njegova funkcija za prodaju, nakon što su vlasti ograničile transakcije e-trgovine na društvenim mrežama u pokušaju da zaštite mala preduzeća.

Letonija

Ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs je na mreži Iks naveo da je obrisao svoj TikTok nalog i da je aplikacija takođe zabranjena na telefonima zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova.

Holandija

Holandska centralna vlada zabranila je aplikacije, uključujući TikTok, sa službenih telefona zaposlenih, navodeći zabrinutost za bezbjednost podataka. U saopštenju vlade nije navedeno posebno ime TikToka, ali se navodi da se državni službenici obeshrabruju da na svojim mobilnim uređajima za rad instaliraju i koriste aplikacije "iz zemalja sa ofanzivnim sajber programom protiv Holandije i/ili holandskih interesa".

Nepal

Himalajska zemlja uvela je zabranu TikToka širom zemlje, navodeći da narušava "društvenu harmoniju sklad" i dobru volju uz optužbe da omogućava "protok nepristojnih materijala". Vlasti su naredile telekomunikacionoj kompaniji da blokira pristup aplikaciji.

Novi Zeland

Poslanicima na Novom Zelandu i osoblju u nacionalnom parlamentu zabranjeno je da imaju TikTok na službenim telefonima, kako su savjetovali vladini stručnjaci za sajber bezbjednost. Ta aplikacija je uklonjena sa svih uređaja s pristupom parlamentarnoj mreži, premda se mogu napraviti posebni aranžmani za svakoga kome je TikTok potreban da obavlja svoje demokratske dužnosti.

Norveška

Norveški parlament zabranio je TikTok na službenim uređajima nakon što je Ministarstvo pravde zemlje upozorilo da aplikacija ne bi trebalo da se instalira na telefone koji se izdaju državnim službenicima. Predsjednik parlamenta je rekao da TikTok ne bi trebalo da bude na uređajima koji imaju pristup sistemima skupštine i da bi ga trebalo ukloniti što je prije moguće. Glavni grad zemlje Oslo i drugi po veličini grad Bergen takođe su pozvali gradske službenike da uklone TikTok sa svojih službenih telefona.

Pakistan

Pakistanske vlasti su privremeno zabranile TikTok najmanje četiri puta od 2020. godine, navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

Somalija

Vlada je naredila telekomunikacionim kompanijama da blokiraju pristup TikToku, zajedno sa aplikacijom za razmjenu poruka Telegram i platformom za kockanje 1XBET. Zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi te platforme mogle da šire ekstremistički sadržaj, gole slike i drugi materijal koji se smatra uvredljivim za somalsku kulturu i islam.

Tajvan

Tajvan je zabranio TikTok u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da aplikacija predstavlja rizik za nacionalnu bezbjednost. Na državnim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare, nije dozvoljeno da se koristi softver kineske proizvodnje, što uključuje aplikacije kao što su TikTok, njegov kineski ekvivalent Doujin, ili kinesku aplikaciju Xiaohongshu za životni stil.

Velika Britanija

Britanske vlasti zabranile su TikTok na mobilnim telefonima koje koriste ministri i državni službenici. Zvaničnici su rekli da je zabrana bila "potez iz predostrožnosti" iz bezbjednosnih razloga i da se ne odnosi na lične uređaje. Britanski parlament je potom zabranio TikTok sa svih službenih uređaja i "šire parlamentarne mreže". Poluautonomna škotska vlada i londonska gradska vijećnica takođe su zabranili TikTok na uređajima zaposlenih. BBC je pozvao zaposlene da izbrišu TikTok s korporativnih uređaja osim ako ga ne koriste iz uređivačkih i marketinških razloga.

SAD

Vlasti SAD naredile su vladinim agencijama da izbrišu TikTok s federalnih uređaja i sistema zbog zabrinutosti za bezbjednost podataka. Više od polovine od 50 saveznih država, Kongres i oružane snage SAD takođe su zabranile aplikaciju na službenim uređajima. Pokušaj Montane da uvede zabranu u cijeloj državi je propao, kao i predlog u Virdžiniji da se djeci blokira njeno korišćenje.

Bonus video: