BLOG Izraelski zvaničnik: Hamas blokira svaki sporazum o primirju, insistirajući na potpunom kraju rata

Sukob Izraela i Hamasa – 211. dan

23684 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Završeno
21:11h

Visoki izraelski zvaničnik rekao je danas da paletinski Hamas "blokira svaku mogućnost za sporazum o primirju" insistirajući na tome da se potpuno prekine rat u pojasu Gaze, tokom pregovora u Kairu, u prisustvu međunarodnih posrednika.

"Informacije prema kojim je Izrael prihvatio da okonča rat, u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika, ili da će Izrael dozvoliti da se posredovanjem garantuje da će se rat zaustaviti su - netačne. Do sada Hamas nije odustao od svog zahtjeva za okončanje rata i tako blokira mogućnosti postizanja sporazuma o primirju", rekao je za Frans pres taj zvaničnik, koji nije želio da mu se navede ime.

Zvaničnik Hamasa je pak rekao za Frans pres da u današnjim pregovorima u Kairu, uz učešće posrednika (Egipat, Katar, SAD) nije bilo nikakvog napretka.

On je dodao da su današnji pregovori završeni i da će se održati nova runda sjutra.

(Beta)

14:26h

Delegacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas danas u Egiptu razgovara o predloženom sporazumu o primirju u Pojasu Gaze, dok Izrael, uprkos međunarodnim upozorenjima, prijeti kopnenom ofanzvom na prepuni tamošnji grad Rafu.

Smrtonosni izraelski napadi sprovedeni su i danas širom palestinske Gaze, posebno u tom prenaseljenom južnom gradu - kažu bolnički izvori i očevici.

Poslije gotovo sedam mjeseci razornog rata, ponuda na stolu je četrdesetodnevna pauza izraelske ofanzive u Gazi i oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca kidnapovanih tokom napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, što je izazvalo rat.

Delegacija Hamasa koju predvodi Halil al Haja, "broj dva" u političkom ogranku u Gazi, stigla je u Egipat, rekao je zvaničnik Hamasa, dodavši da bi prva runda pregovora trebalo da počne popodne u prisustvua delegacija Katara, Egipta i SAD - država posrednika.

Ranije je sajt Aksios prenio da će tim pregovorima u Kairu prisustvovati šef Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) Vilijams Berns.

Egipatski mediji su javili da su egipatski posrednici "postigli konsenzus o većini tačaka", a neimenovani zvaničnik Hamasa da još treba riješiti nekoliko.

Palestinski pokret na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine nagovijestio je u petak da ide u Kairo "u pozitivnom duhu" da bi nastavio razgovore o ponudi primirja sa Izraelom i "postigao sporazum".

Države-posrednice skoro nedjelju dana čekaju odgovor Hamasa na novu ponudu primirja.

Hamas je u petak rekao da je "odlučan" da postigne "potpuni prekid izraelske agresije", "povlačenje" izraelskih snaga iz Gaze i "ozbiljan aranžman za razmjenu" Izraelaca talaca za zarobljene Palestince.

Izrael odbija konačan prekid vatre, insistirajući na izvođenju kopnene ofanzive na Rafu koja je, kako govori, poslednje veliko uporište islamističkog pokreta, ali gdje je i više od milion Palestinaca, većina raseljena zbog rata.

"Učinićemo ono što je neophodno da pobijedimo neprijatelja, uključujući i u Rafi" - ponovio je ove nedjelje izraelski premijer Benjamin Netanjahu, potvrdivši svoju namjeru da ofanzivu pokrene "sa ili bez sporazuma" o primirju.

Za Hosama Badrana, člana političkog krila Hamasa, cilj izjava Netanjahua o napadu na Rafu "očigledno je poništavanje svake mogućnosti sporazuma" o primirju.

SAD, veliki saveznik Izraela, više puta su izrazile protivljenje tom napadu.

(BETA)

13:12h

Najmanje 34.654 Palestinca su ubijena, a 77.908 njih je povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, kako prenosi Rojters.

09:17h

Osamdeset šest demokrata poslanika u Kongresu SAD zatražilo je od predsjednika Džoa Bajdena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne promijeni način vođenja rata protiv palestinskog pokreta Hamas.

Demokrate su izrazile "ozbiljnu zabrinutost zbog načina vođenja rata izraelskih vlasti u Pojasu Gaze, posebno zbog namernog uskraćivanja humanitarne pomoći", navodi se u pismu 86 članova Kongresa upućenom Bijeloj kući.

Izraelska ograničenja isporuke humanitarne pomoći Gazi koju podržava Vašington "doprinose humanitarnoj katastrofi bez presedana", dodaje se u pismu.

Potpisnici, među kojima su članovi Predstavničkog doma, traže od demokratskog predsjednika da jasno stavi do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da svaka prepreka za isporuku pomoći Gazi "ugrožava pomoć koju šalju SAD".

Demokrate dodaju da treba obustaviti pomoć namijenjenu za jačanje izraelskog antiraketnog štita "Gvozdena kupola".

Među potpisnicima pisma su demokrate iz Odbora za oružane snage i Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa.

Bajden je od početka rata u Gazi 7. oktobra, u jeku svoje kampanje za predsjedničke izbore, kritikovan zbog svoje bezuslovne podrške Izraelu.

(BETA)

09:16h

Palestinski militantni pokret Hamas je sinoć saopštio da će danas otputovati u Kairu da bi "nastavio razgovor" o ponudi da se postigne primirje u ratu sa Izraelom i da "postigne sporazum".

"Idemo u Kairo u pozitivnom duhu, da postignemo sporazum", naveo je sinoć Hamas na svom sajtu.

Palestinski pokret je precizirao da, kao i ostale palestinske grupe, ostaje "odlučan" da postigne "potpuni prekid izraelske agresije", "povlačenje izraelskih okupacionih snaga" kao i "ozbiljan aranžman o razmjeni" izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Izrael odbija da pregovara o potpunom prekidu neprijateljstava u Pojasu Gaze i tvrdi da će izvršiti kopneni napad na Rafu, grad na jugu te male, ratom razorene teritorije pod upravom Hamasa, u kojem se sada nalazi 1,2 miliona ljudi, uglavnom ratnih izbjeglica.

Iako podržavaju Izrael kao najbližeg saveznika, SAD nastoje da u ratu dođe do primirja zbog humanitarne katastrofe koju su izazvali sukobi.

(BETA)

08:27h

Sukob Izraela i Hamasa – 211. dan.

Izraelski napad na Rafu, grad na jugu pojasa Gaze gdje se nalazi više od milion Palestinaca raseljenih tokom rata, nanio bi "više nego neprihvatljivu" štetu, upozorio je kasno sinoć američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken.

Prema njegovim riječima, Izrael nije predstavio bilo kakav plan za zaštitu civila tokom tog mogućeg napada.

"U nedostatku takvog plana, ne možemo da podržimo veliku vojnu operaciju u Rafi, jer bi šteta koju bi ona izazvala bila više nego neprihvatljiva", rekao je Blinken tokom foruma u Institutu Mekejn, u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Američki državni sekretar je dodao da palestinski islamistički pokret Hamas ostaje "jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre" sa Izraelom.

"Čekamo da prihvate primirje i oslobađanje talaca. Trenutno je realnost da je Hamas jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre", dodao je Blinken.

Predlog predviđa primirje u izraelskim vojnim operacijama, praćeno razmjenom talaca kidnapovanih tokom napada Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra prošle godine, za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

(BETA)

Bonus video: