Jedina diplomatkinja Avganistana podnijela ostavku pod optužbom za šverc zlata

Talibani koji su preuzeli Avganistan 2021. tokom posljednjih nedjelja povlačenja SAD i NATO-a iz te zemlje, zabranili su ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i spriječili djevojčice da se školuju više od šestog razreda iako su prvobitno obećavali umjereniju vladavinu

2483 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avganistanska diplomatkinja u Indiji, postavljena na dužnost prije nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, a bila je jedina žena u diplomatskoj službi svoje države, podnijela je ostavku pošto su se pojavili izvještaji da je pritvorena zbog navodnog šverca zlata.

Zakia Vardak, avganistanska generalna konzulkinja u Mumbaiju, objavila je danas ostavku na svom zvaničnom nalogu na platformi društvenih medija X pošto su indijski mediji prošle nedjelje objavili da je nakratko zadržana na aerodromu po dolasku iz Dubaija zbog šverca 25 poluga zlata od po jednog kilograma.

Po izvještajima indijskih medija, ona nije mogla biti uhapšena jer ima diplomatski imunitet.

U izjavi, Vardak nije pomenula da je bila zadržana i optužena za krijumčarenje zlata, već je rekla da je "pod talasima organizovanog napada s ciljem da me unište" i da to traje već čitavu godinu protiv njene porodice i druge rodbine.

Dodala je rekao da su napadi "ozbiljno uticali na njenu sposobnost da efikasno radi" i da su "pokazali izazove sa kojima se suočavaju žene u avganistanskom društvu".

Ministarstvo spoljnih poslova nije još komentarisalo ostavku Vardak, niti je moguće potvrditi da li je ona zaista jedina žena u diplomatiji Avganistana.

Talibani koji su preuzeli Avganistan 2021. tokom posljednjih nedjelja povlačenja SAD i NATO-a iz te zemlje, zabranili su ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i spriječili djevojčice da se školuju više od šestog razreda iako su prvobitno obećavali umjereniju vladavinu.

Oni takođe ograničavaju ženama rad, putovanje i zdravstvenu zaštitu ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, i hapse one koji se ne pridržavaju talibanskih pravila o prekrivanju tijela.

Bonus video: