Netanjahuova vlada jednoglasna: Zatvoriti predstavništva Al-Džazire u Izraelu

Izrael već dugo optužuje Al-Džaziru za pristrasnost, koja je jedna od svega nekoliko medija koji su ostali u Gazi tokom rata

8512 pregleda 3 komentar(a)
Izraelski lider Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Izraelski lider Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamina Netanjahu izjavio je danas da je njegova vlada jednoglasno odlučila da se zatvore lokalna predstavništva katarske televizije Al-Džazira.

Netanjahu je tu odluku objavio na platformi Iks, ali posljedice takvog koraka po tu televizijsku kuću i kada će stupiti na snagu, te da li je stalna ili privremeno zatvorena - još nisu poznate.

Takva odluka je eskalacija dugog suprotstavljanja Al-Džaziri, a prijeti i da pojača napetost sa Katarom, vlasnikom te televizije, u vreme kada vlada u Dohi igra ključnu ulogu u posredovanju da se barem privremeno zaustavi rat u Gazi.

Izrael već dugo optužuje Al-Džaziru za pristrasnost, koja je jedna od svega nekoliko medija koji su ostali u Gazi tokom rata.

Al-Džazira objavljuje snimke napada iz vazduha, prepune bolnice i optužuje Izrael za masakre.

Izraelski lideri tvrde da Al-Džazira sarađuje sa Hamasom.

Al-Džazira nije odmah odgovorila na molbu da komentariše ovu odluku, već je samo objavila vijest o tome.

Servis na arapskom često objavljuje video izjave predstavnika palestinskog Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija u regionu.

Taj medij su takođe kritikovale i SAD, tokom američke okupacije Iraka, poslije invazije 2003. i zbacivanja sa vlasti Sadama Huseina.

Bonus video: