Vatikan o navodnim natprirodnim događajima: Mašta i "laži" rizikuju da naškode vjernicima

"U određenim okolnostima nije sve crno-bijelo. Ponekad se moguća božanska pojava pomiješa sa ljudskim mislima i fantazijama", izjavio je u petak novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandez

3265 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Vatikan je ažurirao svoja pravila u vezi sa natprirodnim događajima, priznajući da prevelika mašta i "laži" rizikuju da naškode vjernicima.

Novi standardi, koje je objavio dikasterijum (ekvivalent ministarstvu) Svete stolice za doktrinu vjere i koje je odobrio poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, favorizuju "opreznije" tumačenje neobjašnjivih fenomena.

"U određenim okolnostima nije sve crno-bijelo. Ponekad se moguća božanska pojava pomiješa sa ljudskim mislima i fantazijama", izjavio je u petak novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandez, koji je na čelu dikasterijuma.

Istorija Katoličke crkve je isprekidana epizodama čudnih ili neobjašnjivih pojava koje uključuju statue uplakane Djevice i svjedočanstva priviđenja.

Nove smjernice dolaze dva mjeseca nakon što je Crkva objavila da su neke pojave bile lažne, a među njima je "čudo da je statua Djevice Marije uticala na povećanje veličine pice".

Ta pravila, ažurirana prvi put od 1978. godine, pružaju sredstva i oruđa biskupima kojima je do sada ostavljena relativna sloboda da utvrđuju autentičnost tih vizija od slučaja do slučaja.

Samo šest slučajeva navodnih natprirodnih događaja Vatikan je "zvanično razriješio" od 1950. godine, navodi se u dokumentu.

"Danas smo uvjereni da uvijek moramo da izbjegavamo komplikovane situacije, koje stvaraju zabunu među vjernicima", naveo je Fernandez.

Nova pravila pozivaju na veću saradnju između različitih biskupija i Vatikana u vezi sa tim događajima.

Konačne odluke episkopa biće predmet odobrenja dikasterijuma.

To je ključno jer se neka svjedočenja ili tajanstvene pojave mogu dovesti u vezu sa "zločinima, manipulacijom ljudima, napadima na jedinstvo Crkve, što bi moglo da izazove skandal i da naruši kredibilitet Crkve", navodi se u smjernicama.

U to spadaju i vjernici koji "vođeni nekim dešavanjima smatraju da je to božanska inicijativa, a zapravo je samo plod fantazije, želje za novitetom, mitomanije ili sklonosti falsifikovanju", dodaje u dokumentu.

Bonus video: