Američki profesor i stručnjak: Kina je politički, ekonomski i vojno nesigurna

"Kada uđem u državu i ako je u toj državi Inicijativa 'Pojas i put' relativno uspješna u očima vlasti te zemlje, onda će vlada te zemlje glasati za mene, primjera radi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ili u Savjetu za ljudska prava UN-a, i ja onda imam diplomatske saveznike", rekao je Nejtan

6432 pregleda 5 komentar(a)
Nejtan, Foto: Screenshot/Youtube
Nejtan, Foto: Screenshot/Youtube

Kina je politički, ekonomski i vojno nesigurna, a taj problem rješava kroz Inicijativu "Pojas i put", kroz koju dolazi do važnih resursa, ocijenio je Endru Nejtan, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i stručnjak za kinesku spoljnu politiku.

On je, na okruglom stolu održanom u Beogradu 30. maja u organizaciji Ambasade SAD u Srbiji, rekao da Kina preko te inicijative okuplja političke saveznike.

"Kada uđem u državu i ako je u toj državi Inicijativa 'Pojas i put' relativno uspješna u očima vlasti te zemlje, onda će vlada te zemlje glasati za mene, primjera radi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ili u Savjetu za ljudska prava UN-a, i ja onda imam diplomatske saveznike", rekao je Nejtan.

Dodao je da kineske diplomate "to sve onda zaokruže u strateška partnerstva".To je, prema njegovoj ocjeni, slučaj i sa Srbijom.

Srbija i Kina održavaju dobre diplomatske odnose od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012.

Kineski predsednik, Si Đinping, boravio je u Srbiji početkom maja, a u okviru njegove evropske turneje, Srbija se našla na ruti uz Francusku i Mađarsku.

To su bile jedine tri zemlje koje je kineski predsjednik tom prilikom posjetio.

Srbija i Kina su Deklaraciju o strateškom partnerstvu potpisale 2016. prilikom prve posjete kineskog predsjednika Srbiji.

Beograd i Peking u okviru kineske međunarodne inicijative "Pojas i put" imaju čitav niz zajedničkih projekata iz oblasti infrastrukture i energetike.

Evropska unija je više puta upozoravala Srbiju da, kao kandidat za članstvo u bloku, vodi računa o transparentnosti saradnje sa Kinom, prije svega u oblasti infrastrukture.

Nejtan je ukazao da se prilikom ocjenjivanja kineske spoljne politike stvari moraju sagledati iz ugla Pekinga, kako bi se bolje razumjela pozicija Kine.

"Kineska ekonomija u velikoj mjeri zavisi od globalne ekonomije, tako da Kina mora da kupi rudnik bakra, mora da izgradi željeznicu, mora da uzme luku Pirej (u Grčkoj). Njihovoj ekonomiji su potrebni svi ovi resursi i sva ova tržišta", naveo je Nejtan.

Iako ga je, kako je rekao, iznenađuje to što je Si Đinping posjetio Srbiju u okviru svoje evropske turneje, ne iznanađuje ga to što se Beograd i Peking podržavaju na međunarodnoj areni.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova, koju je ta bivša južna pokrajina Srbije proglasila 2008. godine. Zauzvrat, zvanični Beograd podržava "politiku jedne Kine", odnosno čvrsto stoji uz Peking po pitanju Tajvana.

U Kinu, uz Rusiju, Srbija se umnogome uzdala i tokom glasanja u Ujedinjenim nacijama o Rezoluciji kojom je uspostavljen Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bonus video: