Bajdenova kampanja: Tramp je osuđeni zločinac, zadržati ga podalje od Ovalne sobe pomoću glasačke kutije

Bajdenova kampanja je poručila i da je dokazano da "niko nije iznad zakona"

15859 pregleda 15 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Kampanja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena za njegov reizbor nazvala je republikanca Donalda Trampa "osuđenim zločincem" nakon što je Tramp danas osuđen i poručila da je dokazano da "niko nije iznad zakona", prenosi agencija Rojters.

Direktor za komunikacije Majkl Tajler rekao je da Tramp ostaje republikanski kandidat za predsjednika SAD.

"Još uvijek postoji samo jedan način da se Donald Tramp zadrži podalje od Ovalne sobe: Pomoću glasačke kutije", rekoa je Tajler.

Porota suda u Njujorku proglasila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa krivim po sve 34 tačke optužnice u procesu koji se protiv njega vodi po optužbama za falsifikovanje poslovne dokumentacije.

Tramp je tokom suđenja izjavio da je nevin i da nije imao seksualni odnos sa porno glumicom Stormi Danijels 2006. godine.

Agencija Rojters navodi da je Tramp danas postao prvi američki predsjednik koji je osuđen za krivično djelo pošto ga je njujorška porota proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio plaćanje da bi se ućutkala Danijels uoči izbora 2016.

U centru optužbi su bila plaćanja bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena od 130.000 dolara datih Danijels da ne bi objavila da je imala seksualnu vezu s Trampom 2006. godine.

Sudija Huan Merčan odredio je izricanje kazne za 11. jul, tri dana prije početka Republikanske nacionalne konvencije za koju se očekuje da će Trampa zvanično nominovati za predsjedničkog kandidata.

Očekuje se da će Tramp uložiti žalbu na presudu.

Trampu prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako drugi osuđeni za taj zločin često dobijaju kraće kazne, novčane ili uslovne.

Rojters navodi da presuda gura SAD u neistraženu teritoriju uoči predsjedničkih izbora 5. novembra, kada će Tramp, republikanski kandidat, pokušati da se vrati u Bijelu kuću, a rival će mu Bajden.

Agencija Beta prenosi da tužioci nisu rekli da li će tražiti zatvor, te da se ne zna ni da li je sudija spreman da izrekne takvu kaznu čak i ako bi je oni tražili.

Zatvor ne bi spriječio Trampa da vodi kampanju, ili da preuzme dužnost ako bi pobijedio na predsjedničkim izborima.

On je nakon presude rekao da je suđenje namješteno i sramno.

"Pravu presudu će donijeti narod 5. novembra na izborima. Ja sam nevin čovjek, borim se za ustav, za ovu zemlju…Nastavićemo da se borimo i borićemo se do kraja", poručio je Tramp.

Bonus video: