Od slijepe odanosti do noža u leđa

Kako je Majkl Koen, bivši “fikser” Donalda Trampa, pomogao da bivši predsjednik bude osuđen

8239 pregleda 1 komentar(a)
Majkl Koen, Foto: Rojters
Majkl Koen, Foto: Rojters

Majkl Koen je jednom rekao da bi primio metak umjesto Donalda Trampa. Međutim, Tramp je osuđen po optužbama za krivično djelo uglavnom na osnovu svjedočenju nekada lojalnog posrednika protiv njegovog bivšeg šefa.

Koen je tokom četiri dana ranije ovog mjeseca bio ključni svjedok tužilaštva na prvom suđenju jednom američkom predsjedniku, bivšem ili aktuelnom, za krivično djelo. Svjedočio je da ga je Tramp uputio da isplati porno zvijezdu prije izbora 2016. godine, a zatim odobrio plan za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi to zataškao.

Svjedočenje pred sudom države Njujork na Menhetnu bilo je kulminacija Koenovog petnaestogodišnjeg puta, od advokata i posrednika za biznismena koji je postao političar, do otvorenog protivnika, piše Rojters.

“Ja sam taj koji bi primio metak umjesto predsjednika”, rekao je Koen za “Veniti fer” 2017. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Trampovog advokata Toda Blanša na suđenju u Njujorku, Koen je priznao da se u prošlosti divio Trampu.

“Bio sam duboko zagazio u kult Donalda Trampa”, svjedočio je 14. maja Koen, koji je bio najviši rukovodilac Trampove kompanije za nekretnine prije nego što je postao njegov advokat.

Slučaj protiv Trampa proističe iz Koenove isplate od 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels prije izbora 2016. za njeno ćutanje o seksualnoj aferi za koji tvrdi da je imala sa Trampom deceniju ranije.

Trampovi advokati optužuju Koena da je lagao čak i dok je svjedočio
Trampovi advokati optužuju Koena da je lagao čak i dok je svjedočiofoto: Beta/AP

Koen (57) je proveo više od godinu dana u zatvoru zbog zločina, uključujući kršenje saveznih zakona o finansiranju izborne kampanje isplatom glumici. On je 2020. objavio knjigu o iskustvu rada sa Trampom pod nazivom “Nelojalan: Memoari”.

Tramp, republikanski predsjednički kandidat na izborima 5. novembra, izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi sakrio isplatu i najavio je da će se žaliti na presudu. Takođe je negirao aferu sa Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, i nazvao Koena “serijskim lažovom.”

Koen se okrenuo protiv Trampa sredinom njegove predsjedničke funkcije, kada su savezni istražitelji ispitivali njegovu ulogu u isplati Danijels i drugim stvarima.

“Danas je važan dan za odgovornost i vladavinu prava”, napisao je Koen u objavi na mreži Iks nakon presude u četvrtak. “Iako je ovo bio težak put za mene i moju porodicu, istina je uvijek važna”.

Ovo suđenje nije bilo prvi put da Koen svjedoči protiv Trampa. U građanskom predmetu prevare u vezi sa procjenom vrijednosti nekretnina bivšeg predsjednika, Koen je u oktobru rekao na sudu da je manipulisao vrijednostima Trampovih nekretnina kako bi odgovarale “broju koji nam je Tramp rekao”.

Jedan sudija je u februaru naredio Trampu da plati 454 miliona dolara kazni i kamata nakon što je utvrdio da je obmanjivao zajmodavce i osiguravače o vrijednosti nekretnina Trampove organizacije. Tramp je uložio žalbu.

Tramp sa advokatom Todom Blanšom
Tramp sa advokatom Todom Blanšomfoto: Reuters

Rojters ističe da oslanjanje na Koenovo svjedočenje nije bilo bez rizika za okružnog tužioca na Menhetnu, Alvina Brega, s obzirom na istoriju lažnih izjava razriješenog advokata.

Koen je osuđen na tri godine zatvora zbog isplate i drugih krivičnih djela, uključujući varanje na ličnim porezima i laganje pod zakletvom Kongresu o tome kada je Trampova organizacija prestala da radi na predloženom projektu zgrade u Rusiji. U građanskom suđenju, rekao je da je lagao saveznom sudiji koji je prihvatio njegovo priznanje krivice 2018. godine priznajući poresku prevaru, što je krivično djelo za koje sada kaže da nije počinio.

Koen je proveo više od godinu dana u zatvoru.

“Majkl Koen je doslovno najveći lažov svih vremena”, rekao je Blanš u završnoj riječi 28. maja.

Blanš je ispitivao Koena o slučajevima kada je bio neiskren u prošlosti. U jednom trenutku, pokazao je Koenu tekstualnu poruku sugerišući da je zapravo govorio o tome kako da se nosi sa jednim tinejdžerom šaljivdžijom tokom telefonskog razgovora u oktobru 2016. između Koena i Trampovog tjelohranitelja. Koen je svjedočio da je tada razgovarao sa Trampom o isplati Stormi Danijels.

“To je bila laž”, rekao je Blanš ispitivajući Koena 16. maja. “Možete to priznati”.

Ali Koen, poznat po tiradama protiv Trampa u podkastima, bio je smiren na sudu. Pravni stručnjaci su kazali da je Bregova kancelarija imala dovoljno drugih dokaza da potvrdi Koenovo svjedočenje.

Izgubio moralni kompas

Koen je svjedočio da je većina njegovog kriminalnog ponašanja - uključujući laganje pred Kongresom i isplatu Danijels - proistekla iz njegove slijepe lojalnosti prema Trampu.

Koen, koji je oženjen i ima dvoje djece, zaposlen je kao izvršni potpredsjednik i specijalni savjetnik Trampove organizacije 2007. godine. Prije toga je Koen, čiji je otac preživio holokaust, radio kao advokat za nesavjesno poslovanje i posjedovao flotu žutih taksija.

Zaposlen je nakon što je izdejstvovao smjenu upravnog odbora stambene zgarde u kojoj je imao stan, a koji je pokušavao da ukloni Trampovo ime sa spoljašnjosti zgrade.

Koen je kasnije radio kao savjetnik u Trampovoj predsjedničkoj kampanji 2016. i kao njegov lični advokat. Ostao je blizak Trampu kada je postao predsjednik, iako nije imao zvaničan posao u Bijeloj kući.

“Žalim što sam za njega radio stvari koje nije trebalo”, svjedočio je Koen 14. maja. “Da bih ostao lojalan i radio stvari koje je tražio od mene, prekršio sam svoja moralna načela. I snosio sam posljedice”.

Bonus video: