UN izglasale okončanje misije u Iraku uspostavljene 2003, poslije svrgavanja Sadama Huseina

Iračka vlada zatražila je od Savjeta bezbjednosti u pismu 8. maja da zatvori misiju do kraja 2025. godine i ovom rezolucijom se to radi. Rezolucijom se produžava mandat Misije UN za pomoć Iraku (UNAMI) za konačnih 19 mjeseci do 31. decembra 2025. godine, kada će njen rad potpuno prestati

2130 pregleda 0 komentar(a)
Zastava Iraka, Foto: Shutterstock
Zastava Iraka, Foto: Shutterstock

Savet bezbjednosti UN-a jednoglasno je danas glasao da se završi UN politička misija u Iraku uspostavljena 2003. godine poslije invazije predvođene SAD-om kada je svrgnut Sadam Husein.

Misija je uspostavljena da koordiniše postkonfliktnim humanitarnim aktivnostima i rekonstrukcijom, i da pomogne pri vraćanju reprezentativne vlade u zemlji.

Iračka vlada zatražila je od Savjeta bezbjednosti u pismu 8. maja da zatvori misiju do kraja 2025. godine i ovom rezolucijom se to radi. Rezolucijom se produžava mandat Misije UN za pomoć Iraku (UNAMI) za konačnih 19 mjeseci do 31. decembra 2025. godine, kada će njen rad potpuno prestati.

U rezoluciju čiji sponzor su bile SAD traži se od generalnog sekretara UN-a, Antonija Gutereša, da pripremi plan za prelazni period i zatvaranje misije u konsultacijama sa iračkom vladom do 31. decembra ove godine tako da UNAMI može da počne da prebacuje svoje zadatke i povlači osoblje i imovinu.

Savjet bezbjednosti saopštio je da podržava nastavljene iračke napore ka stabilizaciji uključujući njegovu borbu protiv grupe Islamska država i ekstremista Al Kaide i njihovih pridruženih grupa.

Islamska država je 2014. proglasila kalifat u velikim djelovima Iraka i Sirije i privukla desetine hiljade pristalica iz cijelog svijeta. Ekstremiste je porazila vojna koalicija predvođena SAD-om u Iraku 2017. godine, a u Siriji 2019. godine, ali ćelije te organizacije postoje i dalje u obije zemlje.

Odluka Savjeta bezbjednosti donijeta je u vrijeme kada Irak takođe traži da zatvori vojnu koaliciju formiranu za borbu protiv Islamske države. Oko 2.500 američkih vojnika nalazi se na raznim mjestima u zemlji, uglavnom u vojnim objektima u Bagdadu i na sjeveru. Irački premijer, Mohamed Šia al Sudani, smatra da su iračke bezbjednosne snage sposobne da se izbore sa preostalim ćelijama Islamske države u zemlji i da nije više potrebno prisustvo koalicije.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u, Robert Vud, pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije i planove za organizovano zatvaranje misije.

"Mi svi vidimo da se Irak dramatično promijenio posljednjih godina i da je bilo potrebno da se misija UNAMI-ija preusmjeri u okviru naše posvećenosti da podržimo bezbjedan, stabilan i suveren Irak", rekao je on u Savjetu bezbjednosti.

Zamjenica ruskog ambasadora pri UN-u, Ana Evstignjeva, istakla je da je za Moskvu bilo važno kada je glasala za rezoluciju da su SAD uzele u obzir prioritete na koje je Irak želeo da se UNAMI usmjeri u svojim posljednjim mjesecima rada.

"Uvjereni smo da u 20 godina od kada je uspostavljena UNAMI je u potpunosti ostvarila svoj potencijal da pomogne u restauraciji iračke državnosti i da je narod Iraka sada spreman da preuzme punu odgovornost za političku budućnost zemlje. Izražavamo punu podršku suverenitetu Iraka i protivimo se svakom miješanju u unutrašnja pitanja zemlje. To je imperativ", rekla je ona.

Bonus video: