Bajden: lzrael može da obnovi operacije u Gazi ako Hamas prekrši sporazum

"SAD će uvijek osigurati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani" - rekao je američki predsjednik

9301 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden je objasnio danas da će "Izrael uvijek imati pravo da se brani protiv pretnji svojoj bezbjednosti i da izvede odgovorne za 7. oktobar pred lice pravde", prenijeli su izraelski mediji.

Bajden je danas u obraćanju iz Bijele kuće predstavio sporazum iz tri faze koji je Izrael predložio ekstremistima Hamasa, a za koji kaže da će dovesti do oslobađanja preostalih talaca iz Gaze i mogao bi da okonča gotovo osmomesečni rat, prenio je Asošiejted pres.

Američki lider je ocijenio da Hamas "nije više sposoban" da izvede još jedan napad velikog obima na Izrael i apelovao na Izraelce i Hamas da dođu do sporazuma da se oslobode taoci za produženi prekid vatre.

"SAD će uvijek osigurati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani" - rekao je on.

"Ako Hamas propusti da ispuni svoje obaveze na osnovu sporazuma Izrael može obnoviti vojne operacije. Ali Egipat i Katar su me uvjerili da oni nastavljaju da rade na tome da Hamas to ne čini", dodao je Bajden.

On je predstavio predlog sporazuma u vrijeme kada je izraelska vojska potvrdila da njene snage dejstvuju u centralnim djelovima Rafe i da širi ofanzivu u tom gradu na jugu Gaze.

Predsjednik SAD je to nazvao "istinski odlučujućim trenutkom" dodajući da je Hamas rekao da želi prekid vatre i da je izraelski fazni sporazum mogućnost da dokaže da li to svarno misli.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi poslije napada Hamasa 7.oktobra kada su palestinski ekstremisti probili granicu i ubacili na južnu izraelsku teritoriju, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteli i odveli u zatočeništvo više 250 talaca.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijeno više od 36.000 Palestinaca, najviše žena i djece.

Izrael kaže da je još oko 100 talaca zatočeno u Gazi, a tamo su, kako se vjeruje i tijela još 30 otetih.

Pregovori o prekidu vatre bili su u zastoju od početka maja poslije nastojanja SAD i drugih posrednika da osiguraju sporazum u nadi da će spriječiti planiranu izraelsku invaziju na Rafu.

Glavna prepreka je bila zahtjev Hamasa da se rat okonča i izraelska vojska potpuno povuče u zamenu za oslobađanje svih talaca, što je Izrael odbio.

Bajden je na kraju govora u Bijeloj kući rekao da "je vrijeme da se rat okonča, da dan poslije počne".

"Vrijeme je da počne nova faza, za taoce da dođu kući, za Izrael da bude bezbedan za patnje da prestanu" - rekao je predsjednik SAD, apelujući na lidere da prihvate sporazum, da ga učine stvarnim, trajnim i obezbijede bolju budućnost od tragičnog terorističkog napada i rata.

Bonus video: