BLOG Izrael sprema alternativu za vlast Hamasa u Pojasu Gaze

Sukob Izraela i Hamasa – 240. dan

39127 pregleda 8 komentar(a)
Snimci sa sjevera Gaze, Foto: Reuters
Snimci sa sjevera Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2024. 23:18h
Završeno
23:12h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je danas izjavio da Izrael, dok izvodi vojne operacije u Pojasu Gaze, "priprema alternativnu vlast" za tu oblast poslije rata, umjesto palestinskog pokreta Hamasa protiv kojeg ratuje.

Galant je već sredinom maja izrazio protivljenje vojnoj i političkoj kontroli Izraela nad Pojasom Gaze, gdje je islamistički pokret Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

"Dok sprovodimo važne vojne akcije, Ministarstvo odbrane uporedo priprema alternativu za vlast Hamasa", rekao je Galant, prenijelo je njegovo ministarstvo.

Tokom sastanka s vojskom blizu granice s Gazom, Galant je rekao da postoji "okvir" za "izolovanje zona" u Gazi od Hamasovih boraca i za "uvođenje drugih snaga koje će omogućiti formiranje alternative za vlast Hamasa".

Ministar odbrane se 15. maja direktno suprotstavio premijeru Benjaminu Netanjahuu, koji smatra da je razgovor o budućnosti Pojasa Gaze uzaludan prije uništenja Hamasa.

Galant je uvjeravao da će "vojna operacija s jedne strane i stvaranje odredbi za vladinu alternativu, s druge, omogućiti da ostvarimo dva cilja ovog rata: eliminaciju Hamasa kao vlasti u Gazi i povratak talaca" koje je Hamas oteo u Izraelu 7. oktobra prošle godine čime je počeo rat.

"Nećemo prihvatiti vladavinu Hamasa u Gazi ni u jednoj fazi procesa potrebnoj da bi se rat okončao", nastavio je on.

Galan je uvjeravao i da se vojna operacija pokrenuta početkom maja na grad Rafu, na krajnjem jugu Pojasa Gaze, odvija "i iznad i ispod zemlje" - na površini i u tunelima Hamasa gde mu je infrastruktura.

(BETA)

17:18h

Izraelska vojska napala je danas nekoliko područja u Pojasu Gaze, uključujući Rafu, dan poslije hitnog apela međunarodnih posrednika Izraelu i palestinskom islamističkom Hamasu da sklope mirovni sporazum kojim bi se završio rat koji traje više od sedam mjeseci.

Na jugu Gaze helikopteri tipa "apač" su, po riječima očevidaca, ispalili vatru na centar Rafe, a ciljan je i južni i zapadni dio grada.

Na sjeveru je iz vazduha napadnut Gaza Siti i ubijeno troje Palestinaca, uključujući ženu i dijete u bombardovanju u kojem je uništen njihov dom u kvartu Al Daradž, rekao je izvor u bolnici.

Izraelska vojska je objavila da izvodi ciljane operacije u Rafi i u centralnoj Gazi, te da je u protekla 24 sata gađano "30 terorističkih ciljeva, uključujući skladišta oružja i naoružane ćelije".

Neprijateljstva ne prestaju uprkos hitnim pozivima na prekid vatre, a po podacima ministarstva zdravlja Hamasa do sada je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 36.439 ljudi.

Posrednici u pregovorima o primirju Katar, SAD i Egipat, su u subotu zajedno pozvali Hamas i Izrael da finalizuju sporazum na osnovu principa koje je predstavio američki predsjednik Džozef Bajden.

U petak je Bajden predstavio takozvanu mapu puta sa ciljem da se u fazama i uz određene uslove, postigne stalni prekid vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potom potvrdio izraelske uslove za stalni prekid vatre - uništenje Hamasa i oslobađanje talaca.

On je pod velikim pritiskom dva ministra ultradesničara koji prijete da će napustiti vladu ako borba prestane prije nego što se uništi Hamas.

U međuvremenu mnogi Izraelci nastavljaju proteste na ulicama tražeći sporazum o oslobađanju talaca. Hamas je saopštio da je razmotrio Bajdenov predlog, ponavljajući svoje zahteve za stalan prekid vatre i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze, što su uslovi koje je Izrael odbio.

15:20h

Ofir Falk, visoki savjetnik izraelskog premijera Izraela Benjamina Netanjahua, potvrdio je danas da je Izrael pristao na okvir sporazuma o primirju u ratu u Gazi koji je u petak predstavio predsjednik SAD Džozef Bajden, dodajući da je potrebno još dosta rada na finalizaciji tog plana.

"Ima puno detalja koje valja razraditi, uključujući i onaj da neće biti stalnog prekida vatre sve dok svi naši ciljevi nisu ostvareni", rekao je Falk britanskom Sandej tajmsu, prenose izraelski mediji.

Falk je naglasio da Izrael ne odbacuje sporazum za koji je rekao da nije dobar, ali da Izraelci žarko žele da svi taoci budu pušteni na slobodu.

On je dodao, ponavljajući ono što je Netanjahu saopštio ranije, da se uslovi Izraela nisu izmijenili: oslobađanje talaca i uništenje Hamasa.

On je još rekao da je Bajdenovo obraćanje bilo "politički govor".

Bajden je taj plan predstavio kao predlog Izraela, što je izazvalo šok u izraelskoj vladi i pretnje ultradesnih partija da će srušiti vladajuću koaliciju, ako ga Netanjahu odobri.

Podršku Netanjahuu, ako započne ostvarenje plana, u međuvremenu je najavio predsjednik Izraela Isak Hercog, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna, ali njegovo mišljenje ima uticaja na javnost.

Bajden je rekao da je novi izraelski predlog za prekid vatre i oslobađanje talaca u četvrtak predao Hamasu.

Američki lider je predstavio neke ključne elemente tog predloga sporazuma i apelovao na Hamas da ga prihvati, ali i Vladu Izraela da stane iza njega.

Uz to je najavio da će se na osnovu tog sporazuma svi taoci vratiti kući, osigurati bezbjednost Izraela i stvoriti bolje dane za Gazu bez Hamasa na vlasti. On je dodao da će to omogućiti političko rješenje koje pruža bolju budućnost za oba naroda, ali nije precizirao kako će hamasovci biti oboreni sa vlasti.

I mada je rekao da je najnoviji predlog dao Izrael, te da ga je zato po svoj prilici odobrio ratni kabinet, Bajden je očito priznao da to nije posljednja riječ te zemlje i apelovao na cijelu vladu da stane iza ponude koju su izraelski pregovarači preko posrednika predali Hamasu.

U ratnom kabinetu Izraela su Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i bivši ministar odbrane Beni Ganc, sada vođa partije nacionalnog jedinstva, koja je bila u opoziciji sve do početka rata.

Sam Netanjahu je u subotu rekao da stalnog prekida vatre u Gazi neće biti dok ne budu uništene vojne snage Hamasa, kao i sposobnosti za upravljanje.

Ganc je pozvao da se ratni kabinet sastane što je moguće prije, da se formulišu naredni koraci, što bi mogao biti nagovještaj da je predlog već prihvatio čitav ratni kabinet. Da bi sporazum bio prihvaćen potrebno je međutim i odobrenje cijele vlade.

(Beta)

12:51h

Izraelska vojska je objavila da izvodi ciljane operacije u Rafi i u centralnoj Gazi, te da je u protekla 24 sata gađano "30 terorističkih ciljeva, uključujući skladišta oružja i naoružane ćelije".

Neprijateljstva ne prestaju uprkos hitnim pozivima na prekid vatre, a po podacima ministarstva zdravlja Hamasa, do sada je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 36.379 ljudi.

Posrednici u pregovorima o primirju Katar, SAD i Egipat, su u subotu zajedno pozvali Hamas i Izrael da finalizuju sporazum na osnovu principa koje je predstavio američki predsjednik Džozef Bajden.

U petak je Bajden predstavio takozvanu mapu puta sa ciljem da se u fazama i uz određene uslove, postigne stalni prekid vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potom potvrdio izraelske uslove za stalni prekid vatre - uništenje Hamasa i oslobađanje talaca.

On je pod velikim pritiskom dva ministra ultradesničara koji prijete da će napustiti vladu ako borba prestane prije nego što se uništi Hamas.

U međuvremenu, mnogi Izraelci nastavljaju proteste na ulicama, tražeći sporazum o oslobađanju talaca.

Hamas je saopštio da je razmotrio Bajdenov predlog, ponavljajući svoje zahtjeve za stalan prekid vatre i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze, što su uslovi koje je Izrael odbio.

(BETA)

11:42h

Predsjednik Izraela Isak Hercog zahvalio se danas predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu na govoru u kojem je u predstavio izraelski predlog za sporazum o oslobađanju talaca i" njegova nastojanja da se oslobode svi zatočeni koje Hamas drži u Gazi".

Hercog je na konferenciji na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu takođe izjavio da je najavio premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu podršku za sporazum o oslobađanju talaca.

"Ne smijemo zaboraviti da, po jevrejskoj tradiciji, nema veće zapovijesti od iskupljenja zatočenih i talaca, posebno kada se radi o građanima Izraela koje država Izrael nije bila u stanju da brani" - rekao je Hercog na konferenciji nazvanoj po njegovom pokojnom ocu Haimu Hercogu, bivšem predsjedniku Izraela.

"Naša je naslijeđena obaveza da ih vratimo kući u okviru sporazuma koji će sačuvati bezbjednosne interese države Izrael", zaključio je Hercog.

Republikanski senator Lindzi Grejem pozvao je, u međuvremenu, Bajdena da objasni da sporazum o primirju u ratu u Gazi i taocima, koji je predstavio u petak, neće sprečiti Izrael od uništenja Hamasa.

Grejem je na platformi Iks objavio da poraz Hamasa, koji je nazvao "vervarskom terorističkom organizacijom", nije samo u interesu regiona već i SAD.

On insistira da Bajden "mora biti kristalno jasan da taj predlog o prekidu vatre ne sprečava Izrael od nastavka vojnih operacija da uništi Hamas i osigura da oni nemaju ulogu u budućnosti".

U govoru u petak američki lider je predstavio, kako je rekao, najnoviji predlog Izraela za sporazum o taocima i prekidu vatre da se okonča rat u Gazi i pozvao Hamas da prihvati ponudu.

Bajden je predstavio detalje tri faze, sa posebnim naglaskom na prvu, koja bi trajala šest sedmica, umnogome slične okviru o kojem se diskutovalo u ranijim pregovorima, ali koji uključuje neke nove uslove.

(BETA)

11:42h

Predsjednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da se njegova zemlja pridružuje Južnoj Africi u slučaju pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u kojem se optužuje Izrael za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

Obraćajući se Nacionalnom kongresu u subotu, Borić je osudio "katastrofalnu humanitarnu situaciju" u Gazi i pozvao na "čvrst odgovor međunarodne zajednice".

"Čile će postati strana u podršci slučaja Južne Afrike predstavljenom protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde u Hagu", rekao je Borić u Valparaisu.

MSP je u međuvremenu donio odluku o preliminarnim mjerama, naredivši Izraelu da učini sve što može da spriječi "akte genocida" u svojoj vojnoj kampanji protiv Hamasa.

Čile je priznao državu Palestinu 2011. godine.

Borić je prije nekoliko mjeseci rekao da rat u Gazi nema opravdanja i da je neprihvatljiv.

(BETA)

09:41h

Vođe dvije ultradesničarske izraelske partije, koji su i članovi Vlade, ministar finansija Becalel Smotrič i ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir zaprijetili su sinoć da će oboriti vladu ako prihvati novopredloženi sporazum o oslobađanju talaca i primirju.

Obojica tvrde da će sporazum dovesti do kraja rata, a ključni ratni cilj uništenja Hamasa neće biti postignut i najavili da će povući svoje partije iz koalicije ako bude prihvaćen, prenijeli su izraelski mediji.

Smotričeva partija Religiozni cionizam i Ben Gvirova Jevrejska snaga (Ocma Jehudit) su osvojile 14 poslanička mjesta kada su zajedno učestvovale na izborima 2022. godine i ključne su za vladajuću većinu koalicije premijera Izraela Benjamina Netanjahua od 64 poslanika u parlamentu (Knesetu) s ukupno 120 članova.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je nešto ranije obećao da će osigurati da Netanjahuova vlada ne padne, ali mu neće pružati podršku o drugim pitanjima.

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ Atid) je rekao da Izrael mora prihvatiti sporazum sada „prije nego što taoci umru“.

Član ratnog kabineta vođa partije Nacionalne unije desnog centra Beni Ganc, pozvao je da se taj kabinet što pre sastane i formuliše korake koji vode naprijed i izraelski mediji javljaju da je to nagovještaj da je predlog već prihvaćen.

Ganc se pridružio koaliciji ubrzo poslije napada Hamasa 7.oktobra na jug Izraela i prijetio da će je napustiti ako Netanjahu ne preduzme niz strateških koraka o ratu do 8.j una.

Gancova stranka ima, međutim, samo osam mandata i Netanjahu može da zadrži vlast i bez njega, ali ne može to da postigne na duži rok bez ultradesničara.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u govoru u petak predstavio novi predlog Izraela za prekid vatre i oslobađanje talaca koji je u četvrtak Katar predao Hamasu.

Američki lider je apelovo na Hamas da prihvati sporazum i Vladu Izraela da stane iza njega.

Bajden je rekao da će ponuda "vratiti sve taoce kući, osigurati bezbjednost Izraela i stvoriti bolji dan poslije u Gazi bez Hamasa na vlasti i utrti put političkom rješenju koje obezbjeđuje bolju budućnost za Izrael i Palestince", ali nije precizirao kako će se Hamas zbaciti sa vlasti.

Netanjahu je prethodno u subotu rekao da trajnog prekida vatre neće biti dok ne budu uništene vojne i sposobnosti Hamasa za rukovođenje.

Jedan anonimni izraelski zvaničnik je izjavio da se „uslovi Izraela za kraj rata nisu izmijenili“ i da podrazumijevaju "uništenje Hamasovih civilnih i vojnih sposobnosti, oslobađanje talaca i osiguranje da Gaza neće više predstavljati pretnju za Izrael".

Izraelski predlog, kako tvrdi taj zvaničnik, bi trebalo da osigura da Izrael ispuni sve te uslove pre nego što stupi na snagu trajan prekid vatre.

Netanjahuovi ultranacionalistički aprtneri u koaliciji su rekli da za njih nije prihvatljivo ništa drugo osim uništenja Hamasa.

Smotrič je rekao da njegova partija zahtijeva da se borba nastavi dok se to ne postigne.

Ben Gvir je ocijenio da bi predloženi sporazum značio kraj rata i odustajanje od uništenja Hamasa, te da bi to bila pobeda za terorizam i bezbjednosni rizik za državu Izrael.

(BETA)

08:16h

Nekoliko hiljada Izraelaca okupilo se juče u Tel Avivu tražeći od vlade Benjamina Netanjahua da postigne sporazum o oslobađanju talaca, plan koji je u petak predstavio američki predsjednik Džozef Bajden.

"Bajden je naša jedina nada", rekao je za Frans pres jedan demonstrant.

Američki predsjednik je u petak rekao da je Izraelu predložio mapu puta ka potpunom prekidu vatre između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, koji uključuje i oslobađanje talaca u Pojasu Gaze.

U Tel Avivu demonstranti su mahali ogromnim transparentom "Bajdene, spasi ih od Netanjahua".

Ogromna većina demonstranata koje je intervjuisao AFP izrazila je strah da će Benjamin Netanjahu ugroziti sporazum.

"Nadam se da će Bajden izvršiti dovoljan pritisak na vladu i Netanjahua da prihvati takav dogovor", rekao je jedan demonstrant sa izraelskom zastavom u ruci.

Forum porodica talaca i nestalih osoba saopštio je da će "zatražiti da izraelska vlada odmah odobri sporazum o oslobađanju talaca i hitnom dovođenju svih talaca kući".

(BETA)

08:14h

Sukob Izraela i Hamasa – 240. dan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je oduševljen što je pozvan da govori u američkom Kongresu, u jeku rata između njegove zemlje i palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, saopštio je Netanjahuov kabinet.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Majk Džonson rekao je u petak da su Netanjahua pozvali lideri republikanaca i demokrata da govori pred Kongresom.

Datum još nije saopšten, ali američki mediji su nagovijestili da bi Netanjahu mogao da govori u Kongresu neposredno prije ili poslije ljetnje pauze u avgustu.

"Pozdravljam privilegiju da predstavljam Izrael pred oba doma Kongresa i da im kažem istinu o našem pravednom ratu protiv onih koji žele da nas ubiju", rekao je Netanjahu.

"Mi smo uz Državu Izrael u njenoj borbi protiv terorizma, posebno u ovom trenutku kada Hamas još uvijek drži američke i izraelske građane u zatočeništvu, a njegovi lideri ugrožavaju regionalnu stabilnost", navodi se u pismu četiri predstavnika Kongresa upućenom Netanjahuu.

(BETA)

Bonus video: