Libanski državni mediji: Dvije osobe ubijene u napadima izraelskih dronova na vozila

Od početka rata u Pojasu Gaze između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa 7. oktobra proiranski Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom u znak podrške palestinskom savezniku

4500 pregleda 0 komentar(a)
detalj iz južnog Libana nakon jednog od izraelskih napada, Foto: Reuters
detalj iz južnog Libana nakon jednog od izraelskih napada, Foto: Reuters

Dvije osobe ubijene su danas u napadima izraelskih dronova na vozila u južnom Libanu, javili su državni mediji u vrijeme pojačanja nasilja između libanskog Hezbolaha i Izraela.

Od početka rata u Pojasu Gaze između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa 7. oktobra proiranski Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom u znak podrške palestinskom savezniku.

"Neprijateljski dron je ciljao automobile sa četiri rakete, ubivši jednu osobu kraj sela Zrarije", javila je zvanična Nacionalna novinska agencija (NNA), ali nije navela da li je ubijen civil ili naoružana osoba.

Takođe je javljeno da je još jedna osoba ubijena, a druga ranjena u sličnom udaru na motor u gradu Nakura.

Hezbolah je potom objavio da je izveo napad "iz vazduha sa nekoliko eksplozivnih dronova", na izraelski pogranični vojni cilj u znak osvete.

Izrael redovno izvodi ciljane napade na borce šiitskog Hezbolaha i savezničkih libanskih i palestinskih organizacija, u automobilima i na motorima.

U protekla tri dana Izrael je pojačao napade na sela na jugu Libana, gdje je najmanje četvoro civila i dva borca Hezbolaha ubijeno od petka.

Hezbolah je ispalio rakete i projektile na dva izraelska pogranična naselja i takođe je objavio da je u nedjelju dva puta napao Golansku visoravan pod okupacijom Izraela poslije izraelskih napada na istoku Libana.

Novo nasilje je izbilo u vrijeme posjete novog v.d. ministra spoljnih poslova Irana Alija Bagerija koji je jutros doputovao u Bejrut.

On je postavljen poslije pogibije ministra spoljnih poslova Huseina Amira Abdolahijana u padu helikoptera u kojem je takođe poginuo predsjednik Ebrahim Raisi.

Iran podržava nekoliko naoružanih organizacija u regionu, uključujući Hezbolah i Hamas.

Za skoro osam mjeseci pograničnog nasilja ubijeno je najmanje 453 ljudi u Libanu, uglavnom naoružanih i više od 80 civila, po podacima Frans presa.

Bonus video: