Donji dom američkog Kongresa glasao da se uvedu sankcije članovima MKS zbog naloga za hapšenje Netanjahua

Za republikansku većinu u Predstavničkom domu, koja je predložila tekst, ovo glasanje pokazuje da su "SAD čvrsto uz Izrael"

4567 pregleda 7 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je sinoć za predlog zakona kojim bi se uvele sankcije protiv članova Međunarodnog krivičnog suda (MKS), čiji tužilac je tražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Predlog ima malo šanse da bude usvojen u gornjem domu Senatu, gdje su demokrate većina, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je izrazio protivljenje. Međutim, za republikansku većinu u Predstavničkom domu, koja je predložila tekst, jučerašnje glasanje pokazuje da su "SAD čvrsto uz Izrael".

"Oni odbijaju da međunarodne birokrate izdaju, bez ikakvog razloga naloge za hapšenje protiv izraelskih vođa za nepostojeće zločine", rekao je poslanik Predstavničkog doma Majk Džonson. Tužilac MKS Karim Kan je 20. maja zatražio hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao i vođa palestinskog Hamasa zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u pojasu Gaze i u Izraelu.

Ako to odobri "panel sudija", onda 124 zemalja članica MKS-a mogu da pristupe hapšenjima. Ni SAD ni Izrael, međutim, nisu članovi Međunarodnog krivičnog suda.

Bajden je, kada je tužilac Kan objavio nalog, rekao da je to "skandalozno" ali je Bijela kuća prošle nedjelje kritikovala inicijativu republikanaca ocjenjujući da kažnjavanje Međunarodnog krivičnog suda nije "dobar pristup".

Tekst koji je izglasan juče kada su za njega glasali republikanski članovi i oko petine demokrata u Donjem domu, zabranio bi zvaničnicima MKS-a uključenim u taj slučaj, ulazak na američku teritoriju.

Bonus video: