Putin razmatra da naoruža neprijatelje zapada

Kremlj upozorio pristalice Kijeva da će se suočiti sa posljedicama zbog slanja oružja Kijevu

15750 pregleda 68 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kremlj je juče saopštio da će zapadne zemlje koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem za napade na rusku teritoriju morati da se suoče sa Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin kazao da razmatra naoružavanje neprijatelja zapada.

U razgovoru u srijedu sa urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, ruski lider je kazao da Moskva razmišlja o snabdijevanju naprednim oružjem dugog dometa - ili oružjem sličnim onome koje Zapad daje UKrajini - neprijateljima zapada širom svijeta.

Putin je u svojim izjavama pomenuo rakete dugog dometa koje su Ukrajini poslale SAD i Britanija.

“Razmišljamo da ukoliko neko misli da je moguće poslati takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i stvaranje problema, zašto onda mi ne bismo imali pravo da oružjem iste klase snabdijemo one regione svijeta gdje će biti napada na osjetljiva postrojenja država koje to rade Rusiji”, kazao je Putin. “Dakle odgovor može da bude simetričan. Razmislićemo o tome”.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, kazao je da su komentari jasni i nedvosmisleni i dodao da je uvjeren da je Zapad čuo Putinovo upozorenje. Kada su ga ranije juče novinari pitali da li bi Kremlj imenovao države regiona koje bi Rusija mogla snabdjeti oružjem na taj način on je odgovorio odrično. “To je veoma važna izjava i veoma je tansparentna u smislu da snabdijevanje oružjem koje će biti upotrijebljeno protiv nas ne može proći bez posljedica, a te posljedice će sigurno uslijediti”.

Predsjednik SAD, Džo Bajden dozvolio je Kijevu da koristi američko oružje za vojne mete unutar Rusije, kazali su prošlog mjeseca izvori agencije Rojters. Vašington i dalje zabranjuje Kijevu da napada Rusiju sistemom ATACMS, koji ima domet do 300 kilometara i drugim američkim oružjem dugog dometa.

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron, kazao je za Rojters da Ukrajina ima pravo da koristi oružje koje joj je poslala Britanija za napade na mete unutar Rusije, i da od Kijeva zavisi hoće li to uraditi.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti i bivši predsjednik, juče je kazao da Putinove izjave predstavljaju “veoma značajnu promjenu” u ruskoj spoljnoj politici.

“Neka SAD i njihovi saveznici sada osjete direktnu upotrebu ruskog oružja od strane trećih lica. Ove osobe ili regioni namjerno nijesu imenovani, ali to može biti svako ko smatra Pindostan i njegove saveznike svojim neprijateljima”, napisao je Medvedev na svom zvaničnom Telegram kanalu, koristeći pogrdni ruski sleng za SAD.

“Bez obzira na njihova politička uvjerenja i međunarodno priznanje. Njihov neprijatelj su SAD, tako da su oni naši prijatelji”.

Bonus video: