Iran: Šest kandidata dobilo dozvolu za učešće na predsjedničkim izborima, ne i Ahmadinedžad

Savjet čuvara je nastavio sa tradicijom neprihvatanja kandidature žena ili bilo koga ko poziva na radikalne promjene u upravljanju zemljom

3937 pregleda 0 komentar(a)
Odbijena mu kandidatura: Ahmadinedžad, Foto: Reuters
Odbijena mu kandidatura: Ahmadinedžad, Foto: Reuters

Savjet čuvara islamske revolucije proglasio je danas šest kandidata za predsjedničke izbore u Iranu, koji su zakazani za 28. jun, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kandidate je odabrao Savjet čuvara, organ u kojem dominiraju konzervativci i koji je odgovoran za nadgledanje izbornog procesa.

Kandidature je podnijelo 80 osoba, samo jedan od njih je reformator, dok je bivšem predsjedniku Mahmudu Ahmanidedžadu kandidatura odbijena.

Predsjednički izbori se organizuju zbog smrti Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u helikopterskoj nesreći.

Savjet čuvara je nastavio sa tradicijom neprihvatanja kandidature žena ili bilo koga ko poziva na radikalne promjene u upravljanju zemljom.

Najistaknutiji kandidat za pobjedu na izborima je Mohamed Bager Kalibaf, bivši gradonačelnik Teherana sa bliskim vezama sa paravojnom Revolucionarnom gardom, a koga se mnogi sjećaju po tome što je učestvovao u nasilnom obračunu sa iranskim studentima tokom univerzitetskih protesta 1999. godine.

Kalibaf se neuspješno kandidovao za predsjednika 2005. i 2013. godine. Povukao se iz predsjedničke kampanje 2017. godine, a 2021. godine je podržao Raisija.

Odluka Savjeta čuvara koju čine vjerski imami i i pravnici, koju nadgleda vrhovni vođa Irana Ali Hamnei, predstavlja početak kratke dvonedjeljne kampanje za predsjedničke izbore.

Kampanja će vjerovatno uključivati i televizijske debate kandidata na iranskoj državnoj televiziji. Do sada su svi oni obećavali bolju ekonomsku situaciju za zemlju koja je pogođena sankcijama SAD i drugih zapadnih zemalja, zbog ilegalnog razvoja nuklearnog programa.

Bonus video: