Modi po treći put položio zakletvu kao premijer Indije

Modijeva Nacionalna demokratska alijansa, predvođena BJP-om, pobijedila je na opštim izborima osvojivši 293 mjesta u parlamentu

5263 pregleda 1 komentar(a)
Modi, Foto: Reuters
Modi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2024. 17:25h

Narendra Modi, lider hinduističke nacionalističke partije Bharatija džanata (BJP), položio je po treći put zakletvu kao premijer Indije, prenosi BBC.

Ceremonija je održana u Raštrpati Bavanu, zvaničnoj rezidenciji indijskog predsjednika.

Modijeva Nacionalna demokratska alijansa, predvođena BJP-om, pobijedila je na opštim izborima osvojivši 293 mjesta u parlamentu, što je manje nego što su pokazivale izlazne ankete.

Na izborima je ponovo došlo do oživljavanja indijske opozicije, koja je osvojila 234 mjesta, navodi BBC.

Hiljade gostiju prisustvovalo je Modijevoj inauguraciji u predsjedničkoj palati u Delhiju.

Među njima su i šefovi susjednih Bangladeša, Nepala, Šri Lanke, Maldiva.

U Delhiju, koji je proglašen zonom zabranjenih letova, uspostavljeno je pojačano obezbjeđenje, sa više od 2.500 policajaca raspoređenih oko mjesta događaja.

Izlazne ankete su projektovale potpunu pobjedu Modijeve stranke BJP koja je vladala Indijom deceniju, ali da će izgubiti parlamentarnu većinu na izborima.

Njegov blok NDA oslanjao se na dva ključna saveznika, Telugu Desam Partiju (TDP) i Janata Dal , kako bi prešli granicu od 272 mjesta koliko je potrebno za formiranje vlade.

Nije jasno o kakvim ustupcima su njegovi saveznici možda pregovarali u zamjenu za njihovu podršku.

Indijski mediji javljaju da nekoliko njih traži ključna ministarska mjesta.

Tokom predizborne kampanje, kritičari su Modija i njegovu stranku optužili za upotrebu govora mržnje, napade na muslimansku manjinu u zemlji i zatvaranje opozicionih ličnosti.

U petak je novoizabrani premijer rekao da je NDA alijansa "posvećena principu vjerske jednakosti.

Alijansa Indija saopštila je da će ispuniti svoju dužnost u parlamentu držeći vladu pod kontrolom i štiteći ustav.

Modi, popularni sedamdesettrogodišnji lider, tek je drugi indijski premijer nakon Džavaharlala Nehrua koji je ostao vlasti i u trećem petogodišnjem mandatu.

Ovo je prvi put da je BJP, za vrijeme Modijeve vladavine, potrebna podrška saveznika da formira vladu, nakon što su 2014. i 2019. godine osvajali ubjedljivu većinu.

Većina indijskog stanovništva, čak oko 80 odsto od 1,4 milijarde stanovnika, je hinduističko.

Modijeve pristalice mu pripisuju zasluge za brz ekonomski rast i poboljšanje položaja Indije na globalnom nivou.

Međutim, njegovi kritičari kažu da potkopava indijsku demokratiju i njen status sekularne nacije napadima hinduističkih nacionalista na manjine u zemlji, posebno na muslimane, i sve manjim prostorom za drugačije mišljenje i slobodu medija.

Njegovi politički protivnici doveli su u pitanje i ekonomske rezultate, ukazujući na visoku nezaposlenost i rastuću nejednakost uprkos snažnom privrednom rastu.

Bonus video: