Beni Ganc podnio ostavku u vladi: Netanjahu ga pozvao da "ne napušta front"

Njegov odlazak znači da će Netanjahu izgubiti podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška vladi u Izraelu i inostranstvu

13379 pregleda 0 komentar(a)
Ganc se obraća novinarima, Foto: Reuters
Ganc se obraća novinarima, Foto: Reuters

Izraelski ministar Beni Ganc podnio je danas ostavku u vanrednoj vladi premijera Benjamina Netanjahua, povlačeći jedinu centrističku silu u krajnje desničarskoj koaliciji zaraćenog lidera, usred višemjesečnog rata u Gazi, piše Rojters.

Netanjahu je izdao kratku izjavu pozivajući Ganca da "ne napušta front", ali njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu od 64 mjesta u Knesetu od 120 mjesta koje drži vladajuća desničarska koalicija.

"Netanjahu nas spriječava da napredujemo ka istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo vanrednu vladu, teška srca, ali sa punim povjerenjem", rekao je Ganc na televizijskoj konferenciji za novinare.

Gancova ostavka očekivala se još otkako je konzervativnom premijeru dao rok do 8. juna da smisli jasnu strategiju za Gazu, gdje Izrael vrši razornu vojnu ofanzivu protiv vladajuće palestinske militantne grupe Hamas.

Njegov odlazak znači da će Netanjahu izgubiti podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška vladi u Izraelu i inostranstvu, u vrijeme sve većeg diplomatskog i domaćeg pritiska osam mjeseci nakon rata u Gazi.

Prvobitno se očekivalo da će Ganc podnijeti ostavku u subotu, ali je to nije uradio nakon dramatičnog spašavanja četiri taoca izraelskih snaga.

Bonus video: