UN usvojile rezoluciju, zahtijevaju od sudanskih paravojnih snaga da obustave opsadu grada u Darfuru

U rezoluciji se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog širenja nasilja i vjerodostojnih izvještaja da RSF sprovode "etnički motivisano nasilje" u El Fašeru

1796 pregleda 0 komentar(a)
Snimak iz kampa Zamzam za raseljena lica u Sjevernom Darfuru, Foto: Reuters
Snimak iz kampa Zamzam za raseljena lica u Sjevernom Darfuru, Foto: Reuters

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je usvojio rezoluciju u kojoj se zahtijeva od paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u Sudanu da prekinu opsadu jedinog gradskog sjedišta u zapadnoj oblasti Darfura koju ne kontroliše i gdje je navodno zarobljeno više od milion ljudi.

U rezoluciji, koja je odobrena sa 14 prema 0, uz uzdržanu Rusiju, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog širenja nasilja i vjerodostojnih izvještaja da RSF sprovode "etnički motivisano nasilje" u El Fašeru.

Rezolucija zahtijeva da RSF i vladine snage obezbijede zaštitu civila, uključujući omogućavanje onima koji žele da se presele u El Fašer ili da napuste sjedište Sjevernog Darfura u bezbjednije oblasti.

Poziva se na hitan prekid borbi i deeskalaciju oko El Fašera kao i na "povlačenje svih boraca koji ugrožavaju bezbjednost i bezbjednost civila".

Rezolucija poziva obje strane na "hitan prekid neprijateljstava, što bi dovelo do održivog rješavanja sukoba, kroz dijalog", koju podržavaju izaslanik UN Ramtane Lamamra i Komisija Afričke unije za Sudan.

Takođe poziva sve zemlje da zaustave mešanje koje podstiče sukob i nestabilnost umesto mirovnih napora i da podsjete zemlje koje snabdijevaju oružjem borce da krše embargo UN na oružje i da bi se mogle suočiti sa sankcijama.

Rezolucija izražava zabrinutost zbog "katastrofalne i pogoršane humanitarne situacije, uključujući nivo krize ili još gore akutnu nesigurnost hrane, i neposredan rizik od gladi, posebno u Darfuru".

Prije dvije decenije, Darfur je postao sinonim za genocid i ratne zločine, posebno od strane ozloglašenih arapskih milicija Džandžavid, protiv stanovništva koje se identifikuje kao Centralno ili Istočnoafričko. Do 300.000 ljudi je ubijeno, a 2,7 miliona je protjerano iz svojih domova.

Sudan je zahvaćen nasiljem od sredine aprila 2023. godine kada su tenzije između zvanične vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom Burhanom i paravojnih Snage za brzu podršku (RSF) pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagaloa prerasle u otvorene borbe.

Od tada su se borbe proširile na nekoliko djelova zemlje, a glavni grad Kartum i susjedni Omdurman su postali urbano bojno polje. Sukob je takođe podstakao etničko nasilje u zapadnoj sudanskoj oblasti Darfur.

Prema posljednjim podacima UN, u Sudanu je zbog borbi raseljeno gotovo 10 miliona ljudi, od toga je 4,3 interno raseljeno unutar Sudana, a 1,2 miliona je pobjeglo u susjedne zemlje. Agencija UN za izbjeglice kaže da se u Sudanu odvija "nezamisliva" humanitarna kriza.

U sukobu je poginulo između 10.000 i 15.000 ljudi, a ranjeno više od 12.000, prema Ujedinjenim nacijama, a aktivisti i lekarske grupe u zemlji kažu da je pravi broj poginulih daleko viši.

Bonus video: