Pentagon: Ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da koristi američke rakete dugog dometa za gađanje ciljeva duboko u Rusiji

Rusija pokreće udare na ukrajinske ciljeve unutar svojih granica, tretirajući svoju teritoriju kao "bezbjednosnu zonu", rekao je Pet Rajder, sekretar za štampu Pentagona

3298 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u selu Lipci u regionu Harkova, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u selu Lipci u regionu Harkova, Foto: Reuters

Ukrajinskoj vojsci je dozvoljeno da koristi američke rakete dugog dometa za gađanje ciljeva duboko u Rusiji, a ne samo blizu linija fronta kod Harkova, ako to učini u samoodbrani, saopštio je 21. juna Pentagon.

Američki predsjednik Džozef Bajden je prije nekoliko nedjelja dao Ukrajini dozvolu da koristi municiju koju isporučuju Sjedinjene Američke Države (SAD) za odbranu istočnog grada Harkova od ruskih raketnih napada.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, SAD tvrde da Kijev neće koristiti američko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, strahujući da bi to moglo eskalirati rat.

Rusija pokreće udare na ukrajinske ciljeve unutar svojih granica, tretirajući svoju teritoriju kao "bezbjednosnu zonu", rekao je Pet Rajder, sekretar za štampu Pentagona.

"Dok vidimo te snage koje izvode takve operacije sa svoje teritorije, objasnili smo da Ukrajina može i ima pravo da odgovori kako bi se odbranila", rekao je Rajder novinarima.

Pentagon je saopštio i da ovo nije nova pozicija u njegovoj politici oružja.

"Ovdje se ne radi o geografiji. Riječ je o logici. Ako Rusija napada ili pokušava da napadne Ukrajinu sa svoje teritorije, onda ima smisla dozvoliti Ukrajini da odgovori protiv snaga koje je napadaju preko granice", rekao je on.

Dan ranije, Bijela kuća je saopštila da će ubrzati snabdijevanje Ukrajine raketama protivvazdušne odbrane tako što će ih poslati na planirane isporuke u druge zemlje saveznice.

Odluka znači da će pošiljke "raketa koje silaze sa proizvodne trake" ići u Ukrajinu, a ne na druge planirane lokacije.

Bonus video: