Izraelska vojska privezala ranjenog Palestinca za prednji dio vozila (VIDEO)

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimak podijeljen na društvenim mrežama

22404 pregleda 34 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska vojska saopštila je da su njene snage prekršile protokol tako što su ranjenog Palestinca privezale za prednji dio svog vozila tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali, prenosi BBC.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimak podijeljen na društvenim mrežama.

U saopštenju IDF-a se navodi da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tokom racije, za koju je bio osumnjičen.

Porodica povrijeđenog je rekla da ga je vojska odvela, a kada su tražili hitnu pomoć, vojska ga je vezala za haubu svog džipa i odvezla se.

Muškarac je na kraju prebačen u Crveni polumjesec na liječenje.

IDF je saopštio da će incident biti istražen.

Očevici su u razgovoru za novinsku agenciju Rojters identifikovali muškarca kao Mudžahid Azmi.

"Jutros (u subotu), tokom antiterorističkih operacija za hapšenje traženih osumnjičenih u oblasti Vadi Burkina, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF, koji su odgovorili vatrom. Prilikom razmjene vatre, jedan od osumnjičenih je povrijeđen i priveden. Kršeći naređenja i standardne operativne procedure, osumnjičenog su odvele snage dok je bio vezan na vrhu vozila. Ponašanje snaga na snimku incidenta nije u skladu sa vrijednostima IDF. Incident će biti istražen i biće postupljeno u skladu sa tim", kazali su iz IDF.

Od početka rata u Pojasu Gaze izazvanog smrtonosnim napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra došlo je do porasta nasilja i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ujedinjene nacije (UN) kažu da je najmanje 480 Palestinaca - pripadnika naoružanih grupa, napadača i civila ubijeno u sukobima na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim.

Bonus video: