UKMTO: Trgovački brod oštećen udarom drona kod Jemena

Britanska agencija za pomorsku bezbjednost je u saopštenju na mreži Iks navela da je trgovački brod mogao da nastavi put

4970 pregleda 0 komentar(a)
Eksplozija na brodu za koji Huti kažu da je njihov napad na grčki MV Tutor u Crvenom moru, Foto: Reuters
Eksplozija na brodu za koji Huti kažu da je njihov napad na grčki MV Tutor u Crvenom moru, Foto: Reuters

Trgovački brod oštećen je udarom drona kod Jemena gdje Huti pobunjenici povećavaju napade, objavila je danas britanska agencija za pomorsku bezbjednost (UKMTO) dodajući da je posada broda "živa i zdrava".

Ta agencija je u saopštenju na mreži Iks navela da je trgovački brod mogao da nastavi put.

Huti su pripadnici tzv. "Osovine otpora", grupe pokreta koje podržava Iran i uključuju i palestinski Hamas i libanski Hezbolah.

Huti već mjesecima sprovode napade kod Jemena na brodove koji po njihovoj ocjeni služe Izraelu, tvrdeći da na taj nači pružaju podršku pojasu Gaze koji bombarduje izraelska vojska.

Brod M/V Tutor, grčki brod koji je plovio pod liberijskom zastavom potonuo je u Crvenom moru 12. juna, poslije udara pomorskim dronom i raketom Hutija.

Još jedan brod koji je pogođen raketama pobunjenika M/V Verbena napustila je posada u Adenskom zalivu.

Američka vojna komanda Centcom saopštila je u četvrtak da je uništila četiri bespilotna plovila i dva drona koja pripadaju Hutima, a Vašington je pozvao te jemenske pobunjenike da oslobode humanitarne radnike uhapšene početkom mjeseca.

Centcom je saopštio prethodnog dana da je u Jemenu udario na dvije lokacije jemenskih Huti pobunjenika, uključujući komandni centar, poslije niza njihovih napada na brodove koji prolaze Crvenim morem i Adenskim zalivom.

Zbog napada na Crvenom moru i Adenskom zalivu, ključnim pomorskim rutama za svjetsku trgovinu, znatno su skočile cijene osiguranja i mnoge firme za pomorski transport su se opredijelile da plove preko južnog vrha Afrike, što je mnogo duži put.

Pored napada na brodove Huti su nedavno uhapsili desetak humanitarnih radnika, među kojima i zaposlene u Ujedinjenim nacijama (UN), optužujući ih da su dio "američko-izraelske špijunske mreže".

Bonus video: