Predsjednik Kenije poručio da neće potpisati zakon o povećanju poreza: Saslušao građane i "pristao"

Kenijci su se ujedinili izvan plemenskih i drugih podjela i pod vođstvom mladih kako bi spriječili donošenje zakona

4660 pregleda 1 komentar(a)
Ruto, Foto: Reuters
Ruto, Foto: Reuters

Predsjednik Kenije Vilijem Ruto je saopštio danas da neće potpisati zakon o povećanju poreza dan nakon nereda, tokom kojih su demonstranti upali u zgradu parlamenta i u kojima je poginulo najmanje 22 ljudi.

Vlada je htjela novim porezima da prikupi sredstva za otplatu dugova zemlje, ali Kenijci su rekli da bi se tako izazvale još veće ekonomske nedaće, jer se i sada milioni bore da prežive.

Zbog nereda u utorak Vlada je pozvala u pomoć vojsku, a Ruto je akcije demonstranata nazvao izdajničkim. Vojnici su patrolirali zajedno sa policijom koja je optužena da je u utorak ubila nekoliko ljudi.

Predsjednik sada kaže da je predlog zakona izazvao "opšte nezadovoljstvo" i da je saslušao građane i "pristao".

To je veliki neuspjeh za Ruta, koji je došao na vlast obećavajući da će pomoći Kenijcima da se izbore sa rastućim troškovima.

Kenijci su se ujedinili izvan plemenskih i drugih podjela i pod vođstvom mladih kako bi spriječili donošenje zakona. Zakon bi povećao poreze i naknade na niz dnevnih artikala i usluga, od uvoza jaja do bankovnih transfera. Dio zgrade parlamenta izgorio je u utorak, a sukobi su se dogodili i u nekoliko mjesta izvan glavnog grada.

Danas nije bilo nasilja, ali je bilo straha. Organizacije civilnog društva su prijavile otmice ljudi koji su bili uključeni u nedavne proteste i očekuju da će ih biti još više.

Lider opozicije Raila Odinga osudio je ubistvo demonstranata i grubu silu vlasti i pozvao na dijalog.

U Najrobiju se nejednakost među Kenijcima zaoštrila i porasle su frustracije zbog korupcije. Mlada populacija je ogorčena i raskošnim načinom života političara, uključujući i predsjednika. Neki koji su strastveno podržavali Ruta, osjećaju se izdanim.

Mladi, koji se obično nazivaju generacija Z, glavna su pokretačka snaga protesta, a nastojali su da spriječe poslanike da odobre zakon.

Sada se kenijski predsjednik i njegova vlada, zajedno sa demonstrantima, suočavaju sa molbama za mir i pritiskom od partnera, uključujući SAD, koje su se pridružile apelu desetak drugih zemalja i izrazile duboku zabrinutost zbog nasilja i otmica.

Bonus video: