Bivši kineski ministar odbrane izbačen iz Komunističke partije: Pod istragom zbog primanja mita

Li je smijenjen u oktobru 2023. godine, a prethodna dva mjeseca ga već nije bilo u javnosti. U slučaju da bude osuđen kazna može biti i doživotni zatvor

3950 pregleda 0 komentar(a)
Šangfu, Foto: Reuters
Šangfu, Foto: Reuters

Bivši kineski ministar odbrane, Li Šangfu, izbačen je iz vladajuće Komunustičke partije i pod istragom je zbog primanja mita, prenosi danas državna novinska agencija Sinhua.

Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je Li zloupotrebio ovlašćenja i da bi se obogatio uzimao je mito i davao usluge kršeći vojnu i partijsku disciplinu.

Li je smijenjen u oktobru 2023. godine, a prethodna dva mjeseca ga već nije bilo u javnosti.

U slučaju da bude osuđen kazna može biti i doživotni zatvor.

Od dolaska na vlast predsjednika Kine, Si Đinpinga, čije obilježje vladavine je borba protiv korupcije, takve optužbe su podizane protiv brojnih mnogih zvaničnika.

U slučaju Lija sumnja se i na mogućnost čistke oficira koji su navodno u "zavjeri sa spoljnim snagama" ili su nedovoljno lojalni Siju. Visoki oficiri zauzimaju visok položaj u kineskoj politici i mogu imati velike privilegije.

Ministarstvo u saopštenju nije navelo detalje optužbi protiv Lija, osim da su njegovi navodni zločini "izuzetno pogubni" i predstavljaju "ogromnu opasnost".

Li je bio pod putnim i finansijskim sankcijama iz SAD u vrijeme kada je nestao iz javnosti septembra prošle godine. To se gotovo podudarilo s iznenadnim nestankom tadašnjeg ministra inostranih poslova, Ćina Ganga, i nekoliko vodećih oficira u raketnom korpusu usred još nedokazanih navoda o "nedoličnom ponašanju".

Lija je u decembru zamijenio admiral Dong Jun.

Kina ima najveću stajaću vojsku na svijetu, najveću Ratnu mornaricu i sve veći nuklearni arsenal.

Bonus video: