Od neuhranjenosti umrlo 31 dijete

“Gladujemo, tenkovi i avioni nas love, bez nade da će ovaj rat ikada prestati”, rekao je jedan građanin Gaze

7431 pregleda 1 komentar(a)
Palestinci kod ruševina škole u Kanu Junisu u kojoj su bili smješeni raseljeni, Foto: Rojters
Palestinci kod ruševina škole u Kanu Junisu u kojoj su bili smješeni raseljeni, Foto: Rojters

Još jedno dijete je umrlo od neuhranjenosti u Gazi, a šest osoba je ubijeno i nekoliko ranjeno u novom izraelskom bombardovanju stambenih oblasti u gradu Gaza, izjavili su juče zdravstveni zvaničnici.

U južnom gradu Rafa, gdje se Izrael, kako tvrdi, bliži okončanju skoro jednomjesečne operacije protiv boraca Hamasa, stanovnici su kazali da je vojska proteklih dana sravnila sa zemljom nekoliko naselja.

Više od osam mjeseci od početka rata Izraela u Gazi, humanitarni zvaničnici kažu da je ta enklava i dalje izložena riziku od gladi, pri čemu je skoro pola miliona ljudi suočeno s “katastrofalnom” nesigurnošću u snabdijevanju hranom.

“Gladujemo u Gazi i love nas tenkovi i avioni bez nade da će ovaj rat ikada prestati”, izjavio je Mohamad Džamal (25), iz grada Gaza, za Rojters putem aplikacije za dopisivanje.

Nakon što je još jedna djevojčica umrla u bolnici “Kamal Avdan” kasno u srijedu, broj djece koja su umrla od neuhranjenosti i dehidracije porastao je na najmanje 31, rekao je jedan zdravstveni zvaničnik. On je dodao da je zbog rata teško voditi evidenciju o takvim slučajevima.

Izrael poriče optužbe da je stvorio uslove gladi, kriveći humanitarne agencije za probleme s raspodjelom i optužujući Hamas za preusmjeravanje pomoći, što militanti poriču.

Zvaničnici palestinskog zdravstva rekli su da su tri osobe poginule kada su izraelski avioni bombardovali pet stambenih zgrada u naselju Sabra u gradu Gaza. Spasilački timovi tragaju za drugima zarobljenim ispod ruševina, dok su tri osobe poginule u obližnjem naselju Šejaja.

“Zvučalo je kao da rat ponovo počinje, serija bombi koja je uništila nekoliko kuća u našoj oblasti i potresla zgrade”, rekao je stanovnik Džamal.

Nedostatak čiste vode i sanitarnih uslova širi bolesti u Gazi
Nedostatak čiste vode i sanitarnih uslova širi bolesti u Gazifoto: Reuters

Snimci dronom na društvenim mrežama, koje Rojters nije mogao odmah da potvrdi, prikazali su desetine uništenih kuća u djelovima Rafe, koja se graniči s Egiptom, dok je naselje Svedeja na zapadnoj strani grada potpuno zbrisano.

Izraelska vojska nije komenatrisala preksinoćnju vojnu akciju.

Međunarodno posredovanje uz podršku SAD nije uspjelo da izdejstvuje sporazum o primirju, iako se pregovori nastavljaju usred intenzivnog pritiska Zapada da Gazi bude obezbijeđena veća pomoć.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je u srijedu da je razgovarao o svojim predlozima za upravljanje Gazom nakon rata, koji bi uključivali lokalne Palestince, regionalne partnere i SAD, ali da će to biti “dug i kompleksan proces”.

Visoki američki zvaničnici su rekli Galantu, koji je bio u posjeti Vašingtonu, da će SAD zadržati pauzu u isporuci teškog naoružanja Izraelu dok se to pitanje razmatra. Isporuka je zaustavljena početkom maja zbog zabrinutosti da bi oružje moglo izazvati više žrtava među Palestincima u Gazi.

U ofanzivi Izraela u znak odmazde za napad Hamasa na jug te zemlje 7. oktobra, do sada je ubijeno 37.658 osoba, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja Gaze.

Izrael je izgubio 314 vojnika u Gazi i tvrdi da najmanje trećinu palestinskih žrtava čine borci.

Pored nestašice hrane zbog koje većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze gladuje, nedostatak čiste vode i sanitarnih uslova širi bolesti.

Izraelski bezjednosni zvaničnik i zapadni zvaničnik rekli su Rojtersu u srijedu da Izrael priprema pojačanje električne energije za postrojenje za desalinizaciju kako bi moglo proizvoditi više vode za Gazu. Zapadni zvaničnik je rekao da bi taj plan ublažio problem, ali da bi njegovo rješavanje zahtijevalo popravke.

Tokom rata nestalo 21.000 djece

Procjenjuje se da je više od 15.000 djece poginulo u izraelskim napadima na Gazu.

Nevladina organizacija Save the Children je u izvještaju procijenila da je 21.000 djece nestalo tokom tog rata.

“Gotovo je nemoguće prikupiti i potvrditi informaciju u sadašnjim okolnostima u Gazi”, piše u izvještaju, ali se na osnovu obima bombardovanja i gustine naseljenosti procjenjuje da je 5.160 djece mrtvo ispod ruševina.

Ostala djeca su umrla od rana zbog kojih nisu bila prepoznatljiva, sahranjena su u neobilježenim masovnim grobovima ili su nestala u haosu sukoba, piše u izvještaju koji je juče prenio britanski list “Gardijan”.

Bonus video: