Upozorenja na ambalaži nezdrave hrane

Vodeći svjetski naučnik nutricionista traži da ultraprerađena hrana bude označena poput duvanskih proizvoda

18739 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ultraprerađena hrana (UPH) zamjenjuje zdravu ishranu “širom svijeta” uprkos sve većim dokazima o riziku koji predstavlja i trebalo bi da bude prodavana s upozorenjem poput onih na duvanskim proizvodima, kazao je vodeći svjetski naučnik nutricionista.

Profesor Karlos Monteiro s Univerziteta u Sao Paolu naglasiće opasnosti koje UPH predstavlja za djecu i odrasle na Međunarodnom kongresu o gojaznosti koji se održava krajem ove nedjelje. “UPH zamjenjuje zdraviju, manje prerađenu hranu širom svijeta... i podstiče epidemiju gojaznosti i druge hronične bolesti povezane s ishranom, poput dijabetesa”, kazao je Monteiro za “Gardijan” uoči konferencije u Sao Paolu.

Ovo upozorenje događa se u trenutku kada širom svijeta raste globalna konzumacija ultraprerađene hrane poput proteinskih tabli, gaziranih pića, brze hrane, gotovih jela i pahuljica.

“I duvan i UPH izazivaju brojne ozbiljne bolesti i preranu smrt; oboje proizvode internacionalne korporacije koje ulažu ogromne profite u agresivne marketinške kampanje i lobiranje protiv regulacije i oba su patogena po dizajnu, kazao je Monteiro

U februaru je objavljen najveći svjetski izvještaj te vrste u kojem se navodi da je UPH direktno povezana sa 32 štetna zdravstvena stanja, uključujući veći rizik od srčanih oboljenja, raka, dijabetesa, poremećaja mentalnog zdravlja i rane smrti.

Monteiro je za “Gardijan” kazao da je sada toliko zabrinut zbog uticaja ultraprerađene hrane na ljudsko zdravlje da studije i izvještaji više nijesu dovoljni da upozore javnost na zdravstvene rizike.

“Potrebne su kampanje javnog zdravlja, poput onih protiv duvana, kako bi se suzbili rizici od UPH-a”, kazao je. “Reklame za UPH bi takođe trebalo zabraniti ili strogo ograničiti, a trebalo bi uvesti upozorenja na prednjoj strani pakovanja, slična onima koja se koriste na pakovanjima cigareta.”

Monetiro smatra da prodaja ultraprerađene hrane u školama i zdravstvenim ustanovama treba da bude zabranjena, a UPH treba snažno oporezivati, s tim da se prihodi koriste za subvencionisanje svježe hrane. Takođe je povukao paralele između kompanija koje proizvode ultraprerađenu hranu i duvanskih kompanija. “I duvan i UPH izazivaju brojne ozbiljne bolesti i preranu smrt; oboje proizvode internacionalne korporacije koje ulažu ogromne profite, koje ostvaruju na svojim atraktivnim/zaraznim proizvodima, u agresivne marketinške kampanje i lobiranje protiv regulacije; i oba su patogena (opasna) po dizajnu, tako da preformulacija nije rješenje.”

Međutim, doktorka Hilda Malruni predavač iz oblasti ishrane i zdravlja na Metropoliten univerzitetu u Londonu smatra da je poređenje ultraprerađene hrane sa duvanom “veoma pojednostavljeno”.

“Ne postoji nešto poput bezbjedne cigarete, čak ni one koja se puši pasivno, tako da je zabrana relativno jednostavna jer je zdravstveni razlog veoma jasan. Međutim, potrebni su nam različiti hranljivi sastojci, uključujući masti, šećer i so, i oni imaju višestruke funkcije u hrani - strukturalne - ne samo one koje se odnose na ukus i hedonistička svojstva. “Nije lako preformulisati neke vrste hrane da bi se smanjili ovi sastojci, i oni nijesu isti kao duvan jer nam je hrana potrebna - samo ne u količinama u kojima je većina nas konzumira.”

Bonus video: