Bolivija: Određen pritvor trojici osumnjičenih oficira za pokušaj puča

General Zuniga je tvrdio da djeluje po naređenju predsjednika koji je navodno od generala tražio da organizuje nešto što bi povećalo predsjednikovu popularnost

3760 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Bolivije Luis Arse, Foto: Reuters
Predsjednik Bolivije Luis Arse, Foto: Reuters

Šestomjesečni pritvor određen je za trojicu oficira osumnjičenih za pokušaj puča u Boliviji, saopštilo je sinoć tužilaštvo.

General Huan Hose Zuniga, bivši komandant vojske, viceadmiral Huan Arnez bivši šef ratne mornarice i Alehandro Irahola, bivši komandant vojne mehanizovane brigade, biće u zatvoru visoke bezbjednosti blizu La Paza, glavnog grada zemlje.

Trojica oficira osumnjičenih da su u srijedu htjeli da svrgnu predsjednika Luisa Arsea, optuženi su za oružanu pobunu i terorizam i prijeti im kazna do 20 godina zatvora, rekao je tužilac.

Ukupno 21 aktivan i penzionisani vojnik i civil su uhapšeni poslije neuspjelog puča tokom kojeg su trupe tenkovima držale predsjedničku palatu više sati prije nego što su se povukle.

General Zuniga je tvrdio da djeluje po naređenju predsjednika koji je navodno od generala tražio da organizuje nešto što bi povećalo predsjednikovu popularnost.

Predsjednik Arse je žestoko negirao te tvrdnje.

"Kako neko može da naredi ili planira državni udar protiv samog sebe? Djelovao je samostalno", rekao je predsednik o generalu.

Pokušajem puča Bolivija je ušla u novi period političke turbulencije pored ekonomske krize kroz koju prolazi.

Rivaliteti se javljaju pred predstojeće predsjedničke zbore 2025. godine, vlada nelagodnost unutar vojnih institucija uz nezadovoljstvo građana zbog skupoće i nestašica u zemlji čiji resursi gasa i litijuma privlače međunarodno intersovanje.

Bonus video: