U Iranu će biti održan drugi krug predsjedničkih izbora: Najviše glasova dobili reformator i ultrakonzervativac

Rojters navodi da moć u Iranu na kraju leži na vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, tako da rezultat neće najaviti bilo kakvu veliku promjenu u politici iranskog nuklearnog programa ili njegovu podršku milicijskim grupama širom Bliskog istoka

3382 pregleda 1 komentar(a)
Brojanje glasova, Foto: Reuters
Brojanje glasova, Foto: Reuters

U Iranu će održati drugi krug predsjedničkih izbora 5. jula nakon što nijedan od kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova na izborima u petak, saopštilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Rojters.

Predsjednički izbori održani su u petak sazvani poslije pogibije konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija u udesu helikoptera 19. maja.

Sa više od 24 miliona prebrojanih glasova, umjereni, reformatorski kandidat poslanik Masud Pezeškijan ima preko deset miliona glasova i ispred je ultrakonzervativnog diplomate Saida Džalilija koji je dobio preko 9,4 miliona glasova, pokazuju privremeni rezultati koje je objavilo ministarstvo.

Rojters navodi da moć u Iranu na kraju leži na vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, tako da rezultat neće najaviti bilo kakvu veliku promjenu u politici iranskog nuklearnog programa ili njegovu podršku milicijskim grupama širom Bliskog istoka.

Ali predsjednik svakodnevno vodi vladu i može uticati na ton iranske politike.

Četiri kandidata, tri konzervativca i jedan reformator, učestvovala su na izborima na kojima je pravo glasa imao 61 milion birača.

Savjet čuvara islamske revolucije početkom juna odobrio je šestorici kandidata učešće na izborima, ali su dvojica odustala od trke dan prije glasanja.

Prema ranijim rezultatima, na osnovu izbrojanih 14,07 miliona listića do devet sati jutros, poslanik Masud Pezeškijan osvojio je 5,96 miliona a Said Džalili bivši pregovarač za nuklearna pitanja, 5,56 miliona glasova.

Oni su tada osjetno bili ispred konzervativnog predsjednika Parlamenta Mohamada Bakera Galibafa koji je treći sa 1,89 miliona glasova, po preliminarnim rezultatima.

Daleko iza je četvrti kandidat Mostafa Purmohamadi, jedini sveštenik u trci, koji je osvojio 112.000 glasova.

Sa pažnjom se prate izbori u Iranu, važnoj azijskoj zemlji u središtu geopolitičkih kriza, od rata u Gazi do nuklearnog pitanja, u kojima se protivi zapadnim zemljama.

Bonus video: