Palestinsko ministarstvo: Odbacujemo i osuđujemo izraelsko nametanje poreza crkvama u okupiranom Jerusalimu

"Ove nezakonite mjere se doživljavaju kao dio šire strategije istrebljenja i etničkog čišćenja koju Izrael sprovodi protiv cijelog palestinskog naroda, posebno ciljajući na autentične palestinske hrišćane u Svetoj zemlji, posebno u Jerusalimu", piše u saopštenju

3515 pregleda 0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Shutterstock
Jerusalim, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine saopštilo je danas da odbacuje i osuđuje izraelsko nametanje poreza crkvama u okupiranom Jerusalimu.

Saopštenje tog ministarstva dostavila je Ambasada Palestine u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Palestine su kazali da nedvosmisleno osuđuju "nedavne akcije Izraela, ilegalne okupatorske sile, da nametne poreze crkvama, njihovim institucijama i imanjima u okupiranom gradu Jerusalimu preko svojih takozvanih opština".

"Ove radnje su eklatantno kršenje međunarodnog prava i istorijskog i pravnog 'status kvo" grada. Izraelsko nametanje ovih poreza je nezakonito, Izrael kao okupatorska sila nema suverenitet nad Jerusalimom. Suverenitet nad Jerusalimom pripada isključivo palestinskom narodu i njegovom legitimnom vođstvu. Ove nezakonite mjere se doživljavaju kao dio šire strategije istrebljenja i etničkog čišćenja koju Izrael sprovodi protiv cijelog palestinskog naroda, posebno ciljajući na autentične palestinske hrišćane u Svetoj zemlji, posebno u Jerusalimu", piše u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine je navelo da "izdaje strogo upozorenje o izraelskom ciljanju hrišćanskog prisustva, što uključuje sistematski progon i napade na palestinske hrišćane i sveštenstvo".

"Ovo namjerno ciljanje ima za cilj potkopati autentično palestinsko hrišćansko prisustvo i transformirati politički sukob s ilegalnom okupacijom u vjerski. Izražavamo našu duboku zahvalnost za principijelne i hrabre stavove patrijarha i poglavara crkava koji su odbacili ove nezakonite mjere. Njihova postojanost je svjetionik nade i otpora protiv ove opresivne politike", poručili su iz palestinskog ministarstva.

Pozivaju "sve zemlje da podrže stavove crkava i Države Palestine i da intervenišu kako bi se zaustavila ova ozbiljna kršenja međunarodnog prava, rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a i istorijskog i pravnog statusa kvo.

"Ministarstvo poziva sve države, institucije i međunarodne organizacije, uključujući hrišćanske institucije i institucije za ljudska prava, da pošalju jasnu poruku Izraelu da prestanu s napadima na crkve i njihovu imovinu. Pozivamo na razmatranje kaznenih mjera protiv ovih provokativnih i nezakonitih praksi. Zemlje moraju uskladiti svoje akcije sa svojim principima u zaštiti autentičnog hrišćanskog prisustva u Svetoj zemlji Palestini. Ministarstvo vanjskih poslova ostaje predano odbrani prava palestinskog naroda, uključujući hrišćansku zajednicu u Jerusalimu, i poziva na globalnu solidarnost i akciju za očuvanje pravde i međunarodnog prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: