UNESCO pronašao bombe iz doba vladavine Islamske države u zidovima džamije u Mosulu

Džamiju al-Nuri, poznatu po svom nagnutom minaretu iz 12. vijeka, uništila je IS 2017. godine i od 2020. godine je bila pod obnovom od strane Uneska

6003 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

UNESCO je saopštio da je pronašao pet bombi skrivenih u zidovima istorijske džamije al-Nuri u gradu Mosulu u sjevernom Iraku, ostatak vladavine militantne grupe Islamska država (IS) nad tim područjem.

Džamiju, poznatu po svom nagnutom minaretu iz 12. vijeka, uništila je IS 2017. godine i od 2020. godine je bila pod obnovom od strane Uneska.

Unesko je saopštio da je u utorak unutar južnog zida pronađeno pet velikih eksplozivnih naprava.

"Ove eksplozivne naprave bile su sakrivene u posebno obnovljenom dijelu zida, iračke vlasti su odmah obaviještene, obezbjeđeno je područje, a situacija je sada potpuno pod kontrolom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "jedna bomba deaktivirana i uklonjena, dok su preostale četiri međusobno povezane i da će biti bezbjedno uklonjene u narednim danima".

Iračke vlasti zatražile su od Uneska da obustavi sve operacije rekonstrukcije džamije al-Nuri i da evakuiše cio kompleks dok se uređaji ne deaktiviraju.

Lider IS Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je islamski kalifat upravo u toj džamiji 29. juna 2014, a uništena je kada su je ekstremisti digli u vazduh tokom bitke za oslobađanje Mosula 2017. godine.

Unesko ima za cilj da završi potpunu rekonstrukciju džamije al-Nuri do decembra i da "konačno izbriše stigmu okupacije IS", navodi se u saopštenju.

Otkriće bombi pokazuje izazove u čišćenju Mosula od eksploziva i obnove njegovih devastiranih urbanih područja.

Uprkos napretku, veliki dio starog grada Mosula ostaje u ruševinama, sa velikim brojem znakova upozorenja za minsko polje.

Deceniju nakon što je Islamska država proglasila svoj kalifat u velikim djelovima Iraka i Sirije, ekstremisti više ne kontrolišu ni približno toliku teritoriju i izgubili su mnoge istaknute lidere.

Ipak, grupa nastavlja da regrutuje članove i preuzima odgovornost za smrtonosne napade širom svijeta, uključujući smrtonosne operacije u Iranu i Rusiji ranije ove godine koje su ostavile desetine mrtvih.

Spavačke ćelije IS u Siriji i Iraku i dalje vrše napade na vladine snage u obje zemlje, kao i na sirijske borce koje podržavaju SAD, u vrijeme kada iračka vlada pregovara sa Vašingtonom o mogućem povlačenju američkih trupa.

Bonus video: