Anketa pokazuje: Jedno od od troje demokrata misli da bi Bajden trebalo da okonča kandidaturu

Rojters prenosi da je dvodnevna anketa pokazala da i Trampa (78) i Bajdena (81) podržava 40 odsto registrovanih birača, što sugeriše da Bajden nije izgubio tlo pod nogama od debate

3819 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Jedno od od troje demokrata misli da bi američki predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden trebalo da okonča svoju kandidaturu za reizbor poslije prošlonedjeljne debate protiv republikanca Donalda Trampa, ali nijedan istaknuti izabrani demokrata ne bi bio bolji od Bajdena u hipotetičkom duelu protiv Trampa, pokazuje anketa Rojters/Ipsos koja je završena sanas.

Rojters prenosi da je dvodnevna anketa pokazala da i Trampa (78) i Bajdena (81) podržava 40 odsto registrovanih birača, što sugeriše da Bajden nije izgubio tlo pod nogama od debate.

Dan izbora za predsjednika SAD je 5. novembar.

Među imenima vodećih demokrata koja su stavljena pred ispitanike, samo je Mišel Obama, supruga bivšeg demokratskog predsjednika Baraka Obame, nadmašila Bajdena i vodi protiv Trampa sa 50 prema 39 odsto u hipotetičkom duelu.

Mišel Obama, autorka najprodavanijih memoara iz 2018. "Postajanje", više puta je rekla da ne namjerava da se kandiduje za predsjednicu.

Oko 32 odsto demokrata u anketi reklo je da bi Bajden trebalo da odustane od svoje kandidature za reizbor nakon debate u kojoj je mucao sve vrijeme i nije uspeo da energično ospori Trampove napade, koji su uključivali brojne lažne tvrdnje, navodi Rojters.

Tramp se suočava sa sopstvenim političkim obavezama, iako su krivični slučajevi u vezi sa njegovim pokušajima da preokrene svoj poraz 2020. godine zaustavljeni.

U bliskoj borbi, nijedan kandidat ne može sebi priuštiti da izgubi podršku značajnog dijela svoje političke baze, navodi Rojters.

Demokratski birači dugo su sumnjali u Bajdenovu kandidaturu.

U anketi Rojters/Ipsos sprovedenoj u januaru, dok je partijsko takmičenje za nominaciju još bilo u toku, 49 odsto demokrata je reklo da ne bi trebalo ponovo da se kandiduje 2024. godine. Bajden je obećao da će ostati u trci.

Ali ako on ode, demokrate čija se imena pojavljuju kao moguće zamjene imaju učinak isto tako ili lošiji od Bajdena protiv Trampa u hipotetičkim duelima, prema anketi.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris, na primjer, zaostala je za Trampom za jedan procentni poen, 42% prema 43%, što je razlika koja je bila u granicama granice greške ankete od 3,5 procentnih poena, čineći Harisne šanse statistički jednako jake kao i Bajdenove, navodi Rojters.

Haris je posljednjih mjeseci izašla iz Bajdenove sjenke, postavši ključni glas u administraciji za pravo na abortus.

Anketa Rojters/Ipsos pokazala je da 81 odsto glasača demokrata gleda na Haris pozitivno, u poređenju sa 78 odsto onih koji su na Bajdena gledali na isti način.

Međutim, 59 odsto demokrata je Bajdena koji ima 81 godinu smatralo prestarim za rad u vladi, što je slično rezultatima u januarskoj anketi.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, zvijezda u usponu u Demokratskoj stranci za koga mnogi posmatrači očekuju da bi mogao da se kandiduje za predsjednika na budućim izborima, pokazao je neznatno lošije rezultate i ima podršku 39 odsto u odnosu na Trampa koji bi imao 42 odsto, ukoliko bi oni bili rivali.

Niko od izabranih demokrata koji su testirani u direktnim duelima protiv Trampa nije zvanično proglasio kandidaturu.

Anketa, koja je sprovedena onlajn, obuhvatila je 1.070 odraslih Amerikanaca širom zemlje.

Bonus video: