Rojters: Jedan od najviših komandanata Hezbolaha u južnom Libanu ubijen u izraelskom napadu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da izraelske snage udaraju na Hezbolah "svakog dana veoma snažno" i da će biti spremne da preduzmu sve neophodne mjere protiv te grupe, iako se prednost daje postizanju dogovora pregovaranjem

5699 pregleda 0 komentar(a)
Izraelsko presretanje raketa ispaljenih iz Libana, Foto: Reuters
Izraelsko presretanje raketa ispaljenih iz Libana, Foto: Reuters

Jedan od najviših komandanata Hezbolaha u južnom Libanu ubijen je danas u izraelskom napadu, što je izazvalo uzvratnu raketnu paljbu grupe koju podržava Iran na Izrael dok se njihov opasni sukob nastavlja, prenosi danas agencija Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da je udarila i eliminisala Hezbolahovog Mohameda Nasera, nazvavši ga komandantom jedinice odgovorne za pucanje iz jugozapadnog Libana na Izrael.

Naser, ubijen u vazdušnom napadu u blizini grada Tira u južnom Libanu, bio je jedan od najviših komandanata Hezbolaha koji je do sada poginuo u sukobu, izjavila su dva bezbjednosna izvora u Libanu.

Podstaknuta ratom u Gazi, neprijateljstva su izazvala zabrinutost zbog šireg i razornog sukoba između teško naoružanih protivnika, što je podstaklo diplomatske napore Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u cilju deeskalacije.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da izraelske snage udaraju na Hezbolah "svakog dana veoma snažno" i da će biti spremne da preduzmu sve neophodne mjere protiv te grupe, iako se prednost daje postizanju dogovora pregovaranjem.

Hezbolah je počeo da puca na izraelske ciljeve na granici nakon što je njegov palestinski saveznik Hamas pokrenuo napad na Izrael 7. oktobra, izjavljujući podršku Palestincima i rekavši da će prekinuti vatru kada Izrael zaustavi ofanzivu na Gazu.

Hezbolah je najavio najmanje dva napada kao odgovor na ono što je nazvao "atentat", rekavši da je ispalio 100 raketa "kaćuša" na izraelsku vojnu bazu i svoje rakete iranske proizvodnje "Falak" na drugu bazu u gradu Kirijat Šmona blizu izraelsko-libanske granice.

Izraelski kanal 12 javio je da je na desetine raketa ispaljeno na sjever Izraela iz Libana. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se sirene za vazdušni napad oglasile u nekoliko djelova sjevernog Izraela. Izraelska vojska nije dala broj lansiranih raketa, ali je rekla da je većina pala na otvorena područja, a da su neke presretnute, dok je jedan broj pao u oblasti Kirijat Šmona.

Dodaje se da nema izvještaja o povrijeđenima, ali vatrogasci rade na gašenju brojnih požara do kojih je došlo zbog raketnih napada.

Nakon salve raketa, navodi se, izraelski borbeni avioni su pogodili lanser Hezbolaha koji je korišćen za ispaljivanje baražne vatre prema Izraelu, kao i dva dodatna lansera.

Izvori u Libanu rekli su da je Naser odgovoran za dio Hezbolahovih operacija na granici. Jedan od izvora je rekao da su ubijeni i drugi borac Hezbolaha i jedan civil.

Naser je bio istog ranga i značaja kao i Taleb Abdalah, glavni komandant koji je ubijen u izraelskom napadu u junu, što je navelo Hezbolah da ispali svoje najveće salve dronova i raketa do sada u znak odmazde, rekli su izvori.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da su Naser i Abdalah "služili kao dvojica najznačajnijih terorista Hezbolaha u južnom Libanu".

Visoki političar Hezbolaha Hasan Fadlalah rekao je da je Naser znao da je meta, ali da nije napustio bojno polje devet mjeseci.

"Hezbolah će nanijet kazneni odgovor Izraelu za "njegov zločin, tako da ovaj neprijatelj shvati da je ruka otpora duga", rekao je on.

Neprijateljstva su primorala desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove.

U izraelskim napadima na Liban poginulo je više od 300 boraca Hezbolaha i 87 civila, prema podacima Rojtersa.

Izrael je saopštio da je u vatri iz Libana poginulo 18 vojnika i deset civila.

Bonus video: