Izgnani Tibetanci proslavljaju Dalaj Lamin rođendan

Centralna proslava je održana u hramu Tsuglagkang, koji se nalazi unutar kompleksa u kojem živi duhovni vođa. Dalaj lama, međutim, nije bio prisutan. On se trenutno nalazi u SAD, gdje operisao koljeno, prema riječima njegovog sekretara

2132 pregleda 1 komentar(a)
Tibetanski sveštenik kod hrama Tsuglagkang (ilustracija), Foto: AP Photo/Ashwini Bhatia
Tibetanski sveštenik kod hrama Tsuglagkang (ilustracija), Foto: AP Photo/Ashwini Bhatia

Više stotina Tibetanaca se okupilo u gradu Daramsali na sjeveru Indije, kako bi proslavili 89. rođendan izgnanog tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame.

Centralna proslava je održana u hramu Tsuglagkang, koji se nalazi unutar kompleksa u kojem živi duhovni vođa. Dalaj Lama, međutim, nije bio prisutan. On se trenutno nalazi u SAD, gdje operisao koljeno, prema riječima njegovog sekretara.

Umjetnici sa Tibetanskog instituta scenskih umjetnosti, obučeni u tradicionalnu odjeću, svirali su bubnjeve, a neki su marširali sa gajdama unutar kompleksa, nakon čega su dobili ovacije publike. Zatim su istaknute indijske i tibetanske zastave, dok je orkestar odsvirao dvije nacionalne himne.

dalaj lamin rođendan
foto: AP Photo/Ashwini Bhatia

Tibetanski i indijski zvaničnici sjedjeli su na bini dok su fotografije Dalaj Lame, neke iz njegovog djetinjstva, visile na stubovima oko njih.

Obraćajući se danas okupljenima, predsjednik tibetanske vlade u egzilu Penpa Tsering najavio je da će tokom godine biti održano nekoliko događaja u znak sjećanja na dostignuća Dalaj Lame.

dalaj lamin rođendan
foto: AP Photo/Ashwini Bhatia

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu i nije vodila nikakav dijalog sa predstavnicima Dalaj Lame od 2010. godine.

Prošlog mjeseca, grupa članova američkog kongresa sastala se sa Dalaj Lamom u njegovoj rezidenciji u Daramsali, što je izazvalo gnjev Kine, koja smatra da je prognani tibetanski duhovni vođa opasni separatista.

dalaj lamin rođendan
foto: AP Photo/Ashwini Bhatia

Dalaj Lama negira da je separatista i kaže da se samo zalaže za široku autonomiju Tibeta i zaštitu domaće budističke kulture tog regiona.

Indija smatra da je Tibet dio Kine, ali pruža utočište tibetanskim prognanicima. Dalaj Lama je Daramsalu učinio svojim sjedištem nakon što je pobjegao iz Tibeta, poslije neuspjelog ustanka protiv kineskih vlasti 1959. godine. Sjedište tibetanske vlade u egzilu se takođe nalazi tamo.

Bonus video: