Nepal: Poginulo najmanje 14 osoba u poplavama i klizištima

Nepalske vlasti upozorile su na mogućnost novih, naglih, izlivanja više rijeka poslije jakih kiša koje padaju od četvrtka. Poplave su takođe prijavljene u više okruga na nižoj visini, na granici sa Indijom

3517 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U jakim kišama u Nepalu koje su izazvale bujične poplave i klizišta, poginulo je najmanje 14 osoba a devet se vode kao nestale, saopštila je danas policija.

Poplave u susjednoj Indiji, kao i u Bangladešu, takođe su izazvale znatne štete i pogodile milione ljudi.

Portparol nepalske policije rekao je za Frans pres da oni sarađuju sa drugim agencijama i mještanima u traganju za nestalim osobama.

Nepalske vlasti upozorile su na mogućnost novih, naglih, izlivanja više rijeka poslije jakih kiša koje padaju od četvrtka. Poplave su takođe prijavljene u više okruga na nižoj visini, na granici sa Indijom.

Nepal poplave
foto: Reuters

Prošlog mjeseca 14 osoba je poginulo u toj himaljaskoj zemlji u velikom nevremenu koje je izazvalo klizišta, grmljavinu i poplave.

U Indiji je šest osoba poginulo u posljednja 24 časa u poplavama u državi Asam na sjeveroistoku zemlje, saopštila je danas uprava za rukovođenje katastrofama. To dovodi do ukupnog broja 58 poginulih zbog jakih kiša u toj zemlji od sredine maja.

U Bangladešu, zemlji sa niskom nadmorskom visinom, više od dva miliona ljudi pogođeno je poplavama, saopštila je agencija za upravljanje katatrofama. Veliki dio te zemlje nalazi se na deltama, himalajske rijeke Gang i Bramaputra tu idu ka moru poslije prolaska kroz Indiju.

Monsunske kiše koje traju od juna do septembra svake godine dovode do velikog broja nastradalih osoba i do razaranja u cijeloj južnoj Aziji, ali je posljednjih godina broj poplava i smrtonosnih klizišta porastao. Stručnjaci tvrde da problem uvećavaju klimatske promjene i izgradnja novih puteva.

Bonus video: