SAD razbile rusku dezinformacionu "farmu botova" za koju je korišćena vještačka inteligencija

Prema riječima američkih zvaničnika, ovu šemu je 2022. godine organizovao jedan viši urednik u RT, ruskom mediju sa državnim finansiranjem, koji je u Ministarstvu pravde SAD registrovan kao strani agent

8071 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde SAD izvestilo je danas da je razbijena ruska internetska kampanja dezinformisanja koju podržava Kremlj, a u kojoj je korišćena vještačka inteligencija, i da je u sklopu akcije "zaplijenjeno" gotovo 1.000 lažnih profila na društvenoj mreži Iks.

Zvaničnici u Vašingtonu opisali ono što se dogodilo kao dio tekućih nastojanja da se po SAD posije razdor stvaranjem fiktivnih profila na društvenim mrežama, koji djeluju kao da pripadaju legitimnim korisnicima, ali su zapravo napravljeni da potpomognu ciljeve vlade Rusije, uključujući širenje dezinformacija o ratu Moskve protiv Ukrajine.

Prema riječima američkih zvaničnika, ovu šemu je 2022. godine organizovao jedan viši urednik u RT, ruskom mediju sa državnim finansiranjem, koji je u Ministarstvu pravde SAD registrovan kao strani agent.

Kampanja dezinformacija imala je podršku i finansijsku potporu Kremlja, a jedan oficir Ruske federalne službe bezbjednosti (FSB), vodio je privatnu obavještajnu organizaciju koja je preko društvenih mreža promovisala dezinformacije.

RT za sada ne odgovara na mejl u kojem se traži komentar na saopštenje.

Do razbijanja takozvane "farme botova" na društvenim mrežama došlo je u vrijeme kad američki zvaničnici upozoravaju na potencijal AI tehnologije da utiče na američke izbore, odnosno da utiče na stavove glasača koji nisu svjesni da se iza toga krije uticaj stranih službi.

Direktor FBI Kristofer Rej naveo je u saopštenju da je današnja akcija "prva kojom se razbija farma botova na društvenim mrežama koju je unaprijedila generativna AI tehnologija, a sponzorisala Rusija."

"Rusija je namjeravala da koristi ovu farmu botova da raširi vještačkom inteligencijom generisane dezinformacije, usmjerivši svoj rad uz asistenciju AI, tako da podriva naše partnere u Ukrajini i da utiče na geopolitičke narative koji su povoljni po rusku vladu", napisao je Rej.

Među lažnim objavama na internetu, po tvrdnjama američkog ministarstva pravde, bio je i video koji je postavio navodni stanovnik Mineapolisa na kojem ruski predsjednik Vladimir Putin navodno govori da su oblasti Ukrajine, Poljske i Litvanije "pokloni" tim zemljama koje su učinile ruske oslobodilačke snage tokom Drugog svjetskog rata.

Američke vlasti su "zaplijenile" dva internet domena i 968 profila na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

FBI i nacionalnoj službi za sajberbezbjednost su, u raskrinkavanju farme botova, pomogle odgovarajuće službe Kanade i Holandije, saopšteno je.

Bonus video: